Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Pobuda GZDBK

Pobuda za spremembo komunalnega prispevka v Mestni občini Novo mesto

Uspeh št. 7

Lani smo na MO NM naslovili pobudo za spremembo Odloka o podlagah in merilih za odmero komunalnega prispevka. Pobudo smo vložili, da spodbudimo nove investicije in gradnjo. V pobudi smo predstavili nesorazmernost komunalnega prispevka, pripravili primer odmere po pravilniku in opozorili na morebitne posledice.

V želji, da s skupnimi močmi poiščemo rešitve in konstruktivno pristopimo k reševanju problematike, smo gospodarstveniki, skupaj z MO NM na čelu z županom Alojzijem Muhičem, organizirali sestanek. V prvem delu sestanka je vodja Oddelka za razvoj in premoženjske zadeve Darja Plantan izčrpno predstavila veljavni odlok in zakonske podlage. V nadaljevanju so gospodarstveniki prikazali svoj pogled in pričakovanje, naj odlok bolj sledi realnemu stanju in da so začetni stroški investicije, kamor sodi tudi plačilo komunalnega prispevka, previsoki.

Sestanek, ki je potekal v konstruktivnem ozračju, smo zaključili s predlogom in pobudo, da se višino komunalnega prispevka po trenutno veljavnem odloku preveri na konkretnih primerih, ter pozvali MO NM,  da pred uveljavitvijo sprememb odloka preuči tudi predloge in pripombe GZDBK.

MO NM je v nekaj dneh po sestanku objavila javno naročilo za izdelavo sprememb in dopolnitev Programa opremljanja stavbnih zemljišč za območje MO NM in Odloka o podlagah in merilih za odmero komunalnega prispevka za območje MO NM. Ponudnika za izdelavo omenjenih dokumentov bodo izbrali do konca marca 2010.

V razpisni dokumentaciji je med drugim zapisano, da mora izbrani ponudnik v spremembo odloka smiselno vnesti pomanjkljivosti, ugotovljene pri njegovem dosedanjem izvajanju, in med drugim obravnavati pobude GZDBK (znižanje komunalnega prispevka v povezavi s spodbujanjem gospodarskega razvoja občine, določitev novega faktorja dejavnosti za garažne objekte, preučiti možnosti sprememb faktorjev dejavnosti ipd.).

Vse člane pozivamo, da nam posredujejo morebitne predloge za spremembo Odloka o podlagah in merilih komunalnega prispevka za območje Mestne občine Novo mesto.

Nazaj