Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Uvodnik

Odličnost in mirno reševanje sporov

Uspeh št. 8

Del odličnosti je tudi način reševanja sporov. Seveda je najenostavneje, da do spora ne pride, a dejstvo je, da so spori del našega življenja, in dejstvo je tudi, da vsak spor ni nujno slab. Marsikakšen je koristen, porodi se nova ideja, naredi nov razmislek. Pri tem je zelo pomembno, kako se lotimo reševanja. Če spor razrešimo hitro, s primernimi orodji, na pravi način, so posledice majhne ali jih skoraj ni, v nasprotnem primeru pride do sodnih postopkov, prekinitve sodelovanja, visokih neposrednih in posrednih stroškov ipd. Tega se gospodarske družbe zavedajo, a žal se vedno temu ne da izogniti. Načinov reševanja sporov je več. Najceneje je spor rešiti sporazumno, z dogovorom. Kadar to ne gre, se odločimo za sodni postopek, ki je praviloma najdražji. Poleg omenjenih dveh načinov reševanja sporov poznamo še arbitražo, poravnalne svete ipd. V zadnjih letih vse bolj pridobiva na veljavi mediacija.

V središču tokratne številke Uspeha sta mirno reševanje sporov in ustanovitev mediacijskega centra, ki bo začel delovati 1. julija. Z novo storitvijo želimo gospodarskim družbam in posameznikom ponuditi možnost mirnega reševanja sporov, še preden se odločijo za vložitev tožbe in reševanje pred sodiščem. Mediacija kot eden od načinov mirnega reševanja sporov ima več prednosti, med katerimi bi še posebej izpostavil hitrost reševanja, nižje stroške postopka in možnost sooblikovanja sporazuma. Prepričan sem, da so to dovolj pomembne prednosti, da se boste odločali za tovrsten način reševanja.

Nenazadnje je nova storitev konceptualno skladna z Otoško rastočo strategijo univerzalne odličnosti in mojstrstva, o kateri je bilo govora na letošnjem že 22. mednarodnem forumu odličnosti in mojstrstva, katerega osrednja tema je bila namenjena etičnosti razmišljanja in delovanja. Kot predstavniku gospodarske zbornice mi je bilo zastavljeno vprašanje povezave med etiko in gospodarstvom. Dejstvo je, da za odlične rezultate gospodarjenja posameznih gospodarskih družb ne zadostujejo le dobre ideje, dobri izdelki, dobra prodaja ipd. Vse to je nujen predpogoj, a potrebno je še mnogo več. In to več je lepo opisano v prej omenjeni strategiji. Etičnost ni nekaj, kar je samo sebi namen. Ima tudi povsem praktične posledice. Pomaga ustvarjati ugled, uglednejša podjetja pa imajo na trgu praviloma konkurenčno prednost ipd. In tako smo spet pri odličnosti.

Obilica dogodkov in zanimivosti v pomladanskem obdobju sta vzrok, da je tokratna številka Uspeha obsežnejša. Veseli bomo vaših komentarjev, povratnih informacij in pobud, da bi tudi v prihodnje delali prave stvari na pravi način.

Nazaj