Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Mnenja

Mnenja o mediaciji

Uspeh št. 8

Mediacija je v našem prostoru dokaj nov pristop k reševanju sporov, zato smo v tokratnih Mnenjih naše gospodarstvenike povprašali, kako ocenjujejo možnost mirnega reševanja sporov. Pa tudi, kje vidijo prednosti mediacije in kje morebitne pomanjkljivosti ter kako jo ocenjujejo glede na sodno pot.

Marcel Žmavčič, Kremen, d. d., Novo mesto

Pozdravljam urejanje sporov z mediacijo, ki obema strankama omogoča, da enakovredno predstavita svoje argumente in da prideta do skupne in za obe strani ustrezne rešitve. V našem podjetju k sreči nimamo izkušnje z urejanjem sporov na sodni ali mediacijski način, poznam pa primere, ko je mediacija prinesla dobre rezultate za obe stranki. Mediacija je mehkejši in tudi hitrejši postopek, kar je pri urejanju sporov zelo pomembno. Sodna pot pa je vedno daljša in ostrejša, po njej so poslovne vezi po navadi prekinjene.

Pogovor in dogovor sta tudi pravi poti za urejanje morebitnih notranjih nesoglasij. Če bi v našem podjetju, ki ima polovično tujega partnerja, polovično pa je v domači lasti, prišlo do trenj in nesoglasij, bi se seveda znali pogovoriti in poiskati pravo, mirno pot rešitve. Upam pa, da ne bo prišlo do takih situacij in da bo vseh 50 zaposlenih uspešno delalo v vseh treh naših podjetjih.

Mihael Krošl, iNPR, Mihael Krošl, s. p.

Glede mediacije še nimam izoblikovanega stališča, ker se mi – na srečo – še ni bilo treba ukvarjati s takimi vprašanji. Ker ne poznam primerov mediacije, bi težko komentiral vse pluse in morebitne minuse tega načina razreševanja sporov. Gotovo pa je mediacija tisti način reševanja sporov, ki ga velja podpreti. Uspeh mediacij najverjetneje pogojuje tudi okolje ali – če hočete – poslovna kultura, ki je za uspeh mediacijskega postopka med poslovnimi subjekti lahko ključnega pomena.

Mislim, da se bo ta način urejanja spornih vprašanj postopno uveljavil tudi pri nas, vendar pa potrebujejo podjetja znanje za prepoznavanje situacij, ko bodo z mediacijo prišla do pravičnih, ustreznih ali zadovoljivih rešitev.

Jože Gosenar, Gosenar, d. o. o., Črnomelj

Veliko sem bral in slišal o mediaciji, ki lahko razbremeni sodstvo in z manjšimi stroški,  predvsem pa hitreje pripelje do rešitve. Jaz sem sicer zagovornik mirnega reševanja sporov, s pogovori, z argumenti obeh strani in s posluhom za poslovnega partnerja, za razumevanje svojih in tujih problemov. Toda sprašujem se ali je naša družba dovolj zrela za mediacijo. Klasičnih vrednot ne spoštujemo, veliko je finančne in še kakšne druge nediscipline, zato ne vem, ali bi lahko spor, na primer okoli nekakovostno opravljenega dela ali avtorskih pravic, dobro rešili z mediacijo.

V našem majhnem podjetju, ki se ukvarja z nenujnimi reševalnimi prevozi, se trudimo, da bolnikom, ki jih vozimo na dializo, na preglede itd. nudimo najbolj kakovostno storitev, ker jim želimo pomagati, ker želimo svoje delo opravljati visoko profesionalno in ker se hkrati zavedamo, da lahko hitro pride do pripomb. Gre za ugled podjetja in zadovoljstvo naših uporabnikov. Če pa bi se kdaj znašel v kakšnem sporu, bi ga raje kot po sodni poti reševal na miren način – z mediacijo, torej.  

Andrej Repše, Armat, d. o. o., Šentjanž  

V moji naravi je, da rešujem morebitne nesporazume najprej na miren način. V 16 letih poslovanja podjetja smo imeli samo tri sodne spore, ki so bili sicer vsi rešeni v našo korist, toda čas in energijo, ki smo ju porabili za zelo dolge postopke, bi lahko usmerili v bolj produktivne dejavnosti. V gradbeništvu so celo vnaprej načrtovana neplačevanja nekaznovana, ker to dovoljuje celo vlada. Sodna pot pa je dolga, zaradi menjave sodnikov manj učinkovita in razsodbe so pogosto nepravične. Previdnost pri sprejemanju naročil, zagotavljanje verodostojnih izterljivih dokumentov in pripravljenost na pogovor pa daje možnost za uspeh. Če pa se kljub temu zaplete, je vsekakor mediacija prvo, kar poskušamo v Armatu, in šele nato sprožimo spor.

Imeli smo zanimiv primer mediacije z nemškim podjetjem, ki je, takoj ko je ugotovilo, da nima izbire, pristopilo k mediaciji in primer smo učinkovito in hitro zaključili v obojestransko korist. Mediacija je postopek, ki zahteva korektnost, vzajemno razumevanje situacije in iskanje pozitivne rešitve za obe strani.

Nazaj