Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Etičnost razmišljanja in delovanja pri uveljavljanju strategije univerzalne odličnosti in mojstrstva

Uspeh št. 8

Letošnji že 22. forum odličnosti in mojstrstva, ki ga je v drugem dnevu dopolnjevala 14. Konferenca zmagovalcev EFQM, se je začel s podelitvijo velike nagrade odličnosti in mojstrstva Otočec, ki jo je letos prejel naš vrhunski telovadec Miroslav Cerar. Tako se je krogu eminentnih Forumovih odličnic in odličnežev, ki ga je pred trinajstimi leti začel olimpionik Leon Štukelj, vnovič pridružil vrhunski športnik.

Slavnostni uvodni nagovor je pripadel predsedniku državnega sveta Blažu Kavčiču, s predstavitvijo poti odličnosti in mojstrstva svojih držav pa sta mu sledila brazilska veleposlanica in italijanski veleposlanik. Promovirana je bila tudi Otoška rastoča strategija univerzalne odličnosti in mojstrstva, pri čemer sta Janez Gabrijelčič in Jožef Kunič poudarila njeno poslanstvo in njene ključne usmeritve.

Prvi dan so udeležence Foruma s svojimi razmišljanji o etiki v sodobni družini in družbi navdušili Vlasta Nussdorfer, Robert Friškovec z vidiki etike pri ljudeh v stiski, Marija Turnšek Mikačić z osebno odličnostjo, Dejan Jelovac pa s prepletom morale in poslovne etike.

Popoldan so prišla na vrsto razmišljanja o odličnosti vključevanja Slovenije v e-regije, etičnosti v državni upravi, etičnosti pri družbeno odgovornem delovanju ter o etiki v globalnem podjetju. V tem sklopu so udeleženci prisluhnili Jožetu Gričarju, Lidiji Božič, Marku Kiauti in Bojani Zupančič.

Drugi dan se je začel s podelitvijo nagrade podjetju Revoz, d. d., ki je v minulem letu zaposlilo največ novih sodelavce, zanimivo nadaljevanje pa so pripravili dijakinje in dijaki ekonomske gimnazije Novo mesto, ki so v tradicionalnih »iskricah odličnosti« na hudomušen, a zelo poučen način predstavili svoje poglede na temeljne prvine sodobnega trga.

Osrednji del zadnjega dne so zapolnile vsebine Konference zmagovalcev EFQM, na kateri so bili poudarjeni različni vidiki etike in poslovne odličnosti s primeri iz akademskega prostora, turizma in energetike. Tu so udeleženci prisluhnili zanimivima gostoma s Švedske Su Mi Park Dahlgaard in Jensu Jörnu Dahlgaardu kot tudi Mariji Šadl Sraki in Marjanu Porenti.

Forum je bil popestren s tremi okroglimi mizami, udeleženci pa so se poenotili v mnenju, da sta bili organizacija in vsebina tradicionalno odlični. Tega sta bila še posebej vesela ključna organizatorja – Društvo ekonomistov Dolenjske in Bele krajine in Fakulteta za organizacijske študije v Novem mestu – kot tudi GZDBK kot letošnji soorganizator.

Nazaj