Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Brezpapirno poslovanje

Uspeh št. 8

Kako izkoristiti vse poslovne priložnosti? Tudi tako da imamo organizirano brezpapirno pisarno, ki je vedno in povsod dostopna.

Danes se z elektronskim poslovanjem v podjetju srečujemo vsakodnevno. Pod tem pojmom razumemo poslovanje, ki za svoje delovanje potrebuje informacijsko-komunikacijsko tehnologijo (IKT), predvsem pa internet, prek katerega lahko podjetja izvajajo del svoje dejavnosti, vključno s podporo prodajnim in nakupnim procesom.

Raziskave o stopnji elektronskega poslovanja v Sloveniji kažejo, da slovenska mikro in mala podjetja zaostajajo za tovrstnimi podjetji v EU pri uporabi možnosti, ki jih nudi uporaba elektronskega poslovanja, še posebej elektronskega nakupovanja in prodaje. Slovenska podjetja pa imajo prednost pri uporabi storitev e-uprave, pri kateri imajo tudi širšo možnost ponudbe od povprečne države EU.

Med vzroki za zaostajanje pri stopnji uporabe elektronskega poslovanja med mikro in malimi podjetji ta kot glavni vzrok navajajo visoke stroške uvedbe e-poslovanja. Veliko oviro pri uvedbi in podpori e-poslovanja lahko pogosto iščemo tudi pri nezainteresiranosti vodstva podjetja, kar je posledica neznanja in nerazumevanja učinka e-poslovanja na povečanje učinkovitosti podjetja in konkurenčne prednosti na trgu.

Pri iskanju enostavnih, varnih in cenovno ugodnih možnosti, ki omogočajo izmenjavo poslovnih dokumentov med organizacijami, so predavatelji na Ekonomski šoli Novo mesto, Višji strokovni šoli (EŠNM, VSŠ), začeli sodelovati z ljubljansko agencijo za elektronsko poslovanje. Z njeno pomočjo so začeli v izobraževalne programe uvajati vsebine e-poslovanja med podjetji na konkretnih primerih izmenjave elektronskih dokumentov, ki imajo pravno težo izvirnikov.

Tako študenti programa poslovni sekretar in ekonomist med študijem spoznajo sistem, ki v povezavi z ustanovami podpornega okolja zagotavlja potrebno infrastrukturo za elektronsko poslovanje, nudi integracijo v vse poslovne informacijske sisteme in omogoča izmenjave pravno veljavnih dokumentov.

Da bi širili znanja s področja elektronskega poslovanja, je EŠNM, VSŠ, skupaj z GZDBK v aprila 2010 izvedla brezplačno izobraževalno delavnico Brezpapirno poslovanje v podjetju s prikazom konkretnih rešitev v praksi, namenjeno predvsem menedžmentu malih in srednje velikih podjetij. Na delavnici, ki jo je spremljalo prek sto udeležencev, je bila predstavljena vloga elektronskega dokumentnega sistema s konkretnimi rešitvami, ki omogočajo uvedbo brezpapirnega poslovanja znotraj podjetja ter možnosti izmenjave poslovnih listin med podjetji. Udeleženci so tudi spoznali prednosti elektronskega arhiva, skladnega z zakonodajo, in s tem možnost odprave fizičnega arhiva.

Nazaj