Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Ločeno zbiranje odpadkov v TPC Novi trg

Uspeh št. 8

Na GZDBK smo si začrtali cilj, da tudi mi prispevamo svoj delež k varovanju okolja. To delamo z ločenim zbiranjem odpadkov. S tem razbremenimo deponije in jim podaljšamo dobo obratovanja, po drugi strani pa lahko ločeno zbrane odpadke vnovič uporabimo kot surovino za nove izdelke.

Zato smo se v sodelovanju s Šolskim centrom Novo mesto odločili izpeljati projekt, s katerim bomo v Trgovsko poslovnem centru Novi trg vzpostavili trajno ločevanje odpadkov in ločen odvoz posameznih odpadkov. Eden izmed glavnih ciljev projekta je znižati stroške, ki nastajajo pri ravnanju z odpadki. S projektom smo že seznanili upravnika stavbe, TERCA, d. o. o., Šentrupert in Komunalo Novo mesto, oba pa sta projekt podprla. Projekt je potrdil tudi upravni odbor lastnikov poslovnih prostorov. Zanje smo izdelali informacijsko zloženko, s katero smo jih seznanili z namenom in s cilji projekta. Ključnega pomena je, da se v projekt vključijo vsi, saj bomo s tem zagotovili celovit in učinkovit sistem ravnanja z odpadki, ki ga bo moč uporabiti tudi na drugih podobnih objektih.

Trenutno smo v fazi analiziranja količin ter stroškov ravnanja z odpadki. Z rezultati analize bomo lahko določili potrebno velikost košev, analiza stroškov pa bo pokazala, kolikšni bodo stroški po uvedbi ločenega zbiranja odpadkov. Zavedamo se, da bo za učinkovitost sistema potreben čas, saj se ljudje počasi navajamo na spremembe. Nabava košev in zabojnikov sicer predstavlja dodaten strošek, vendar pa se ob pravilnemu ločevanju  stroški ravnanja z odpadki lahko zmanjšajo tudi za 50 %, kar se bo poznalo pri mesečnem obračunavanju komunalnih storitev. Ko bo sistem vzpostavljen, bomo spremljali letne količine in stroške ter na podlagi rezultatov skušali sistem izpopolnjevati, s tem pa povečevati količine ločeno zbranih odpadkov.

Manj odloženih odpadkov pomeni tudi zmanjšanje izpusta CO2 v ozračje. S tem bomo prispevali svoj delež k Evropski direktivi o zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov, saj z vsakim kilogramom reciklirane plastike prihranimo 1,5 kg CO2.

Nazaj