Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Zbor članov Sekcije za ravnanje s človeškimi viri in zaposlitveni sejem

Uspeh št. 8

15. aprila 2010 se je sešel zbor članov Sekcije za ravnanje s človeškimi viri (SRČV), na katerem so obravnavali in potrdili poročilo o delu v letu 2009. Predsednica sekcije Marta Strmec je v svojem poročilu poudarila pomembnost spodbujanja in promocije perspektivnih poklicev, v nadaljevanju pa je predstavila program dela za leto 2010. Na koncu so obravnavali predlog Kodeksa ravnanja s človeškimi viri.

Po končanem zboru članov sekcije so sledila strokovna predavanja, na katerih je direktor Zavoda za zaposlovanje Območne službe Novo mesto Franc Smerdu predstavil aktualne razmere na trgu delovne sile. Opozoril je na neskladje med povečano potrebo po ustreznih kadrih in visoko stopnjo nezaposlenosti ter napovedi delodajalcev na območju Dolenjske in Bele krajine, ki v letu 2010 kažejo na 22-odstotni upad ponudbe delovnih mest glede na leto 2009.

Po vsej državi je veliko prahu dvignil novi predlog Zakona o malem delu, o katerem je govorila Urška Kovač Zlobko z Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. Namen in cilji zakona so, da davčne obremenitve delodajalcev ne bi silile v nadomeščanje zaposlitev z malim delom ter predvsem, da se uredi področje študentskega dela. Z novim zakonom naj bi malo delo v veliki meri ohranilo svoj fleksibilni značaj na trgu dela, ki ga ima sedaj študentsko delo, hkrati pa bi novi zakon zagotovil osnovne pravice iz socialnih zavarovanj. V nadaljevanju je Goran Makar s Šolskega centra Novo mesto predstavil prednosti programa praktičnega izobraževanja dijakov in študentov v podjetju ter t. i. Pedagoško-andragoško usposabljanje mentorjev pri delodajalcu (PAUM). V sodelovanju s Šolskim centrom smo namreč pripravili dvodnevno usposabljanje PAUM z bistveno nižjimi kotizacijami za svoje člane ter na ta način prispevali k zmanjšanju stroškov izobraževanja za podjetja.

Zbor članov sekcije je sovpadal z regijskim zaposlitvenim sejmom Poišči svojo pot,  ki ga je pripravil Zavod za zaposlovanje, OS Novo mesto, v sodelovanju z GZDBK. Na sejmu so se predstavili dolenjski in belokranjski delodajalci ter agencije za zaposlovanje s svojo zaposlitveno ponudbo.

Nazaj