Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

V središču

Danes avtocesta, jutri tretja razvojna os

Uspeh št. 9

Zadnji pri avtocesti, prvi pri tretji razvojni osi … S temi besedami smo 30. junija 2010 na pot pospremili novo avtocestno povezavo Ljubljana–Novo mesto.

Točno leto pred tem je na Otočcu potekala razširjena seja Upravnega odbora GZDBK, na kateri smo ministru za promet Patricku Vlačiču, poslancem, državnim svetnikom, županom ter predstavnikom Darsa in DDC predstavili pomen AC za Dolenjsko in Belo krajino.

Razširjena seja in dejavno vključevanje GZDBK v reševanje spornih vprašanj sta bistveno pripomogla, da smo bili 30. junija 2010 zares priča slavnostnemu odprtju težko pričakovanega manjkajočega avtocestnega odseka. Nova avtocesta pomeni večjo varnost za vse udeležence v prometu, za gospodarske družbe pa tudi lažje in boljše načrtovanje dobav blaga ter posledično nižje stroške poslovanja.

Ob tem pa ne smemo pozabiti, da smo pričakovali odprtje avtoceste že pred več kot desetimi leti. Pričakujemo, da je gradnja omenjenega odseka vsem pristojnim dala dovolj izkušenj za čim hitrejši začetek izgradnje južnega dela 3. razvojne osi. Če smo kot gospodarsko ena od najučinkovitejših in najuspešnejših regij v državi zadnji dobili avtocestno povezavo s prestolnico, pričakujemo, da bomo prvi pri 3. razvojni osi.

Jože Colarič, predsednik uprave in generalni direktor Krke

»Krka pa tudi ostala podjetja z Dolenjske in iz Bele krajine ter Posavja smo nestrpno pričakovali dokončanje avtocestnega odseka mimo Trebnjega in veseli smo, da je projekt uresničen. Dejstvo je, da je nova avtocesta tako za naše podjetje kot tudi vsa ostala podjetja v regiji izjemnega pomena. Nova cestna povezava nam zagotavlja varen in nemoten prevoz blaga, in sicer tako surovin kot končnih izdelkov. Kar pa je najpomembneje, zagotavlja varnejše potovanje ljudi. V Krko, denimo, vsak dan na delo po cesti Ljubljana–Bregana prihaja okoli 1700 krkašev, med katerimi se jih več deset vozi po avtocesti iz Ljubljane v Novo mesto.

Lahko rečemo, da je nova avtocestna povezava Ljubljano še bolj približala Novemu mestu. Verjamem, da bo varnejša cesta razlog, da se bodo strokovnjaki iz Ljubljane in okolice odločali za zaposlovanje na Dolenjskem – bodisi v Krki bodisi v drugih gospodarskih družbah v naši regiji.«

Aleš Bratož, predsednik uprave Revoza

»Dokončanje avtoceste pomembno prispeva k optimiziranju poslovanja našega podjetja. Pri ustvarjanju pozitivnega denarnega toka (t. i. free cash flow) imajo pomembno vlogo zaloge, ki morajo biti čim manjše. Naše zaloge so na ravni manj kot 2 dni, zato je obratovanje proizvodnje zelo občutljivo; z dokončanjem avtoceste pa je tveganje manjše. Zahvaljujoč zanesljivejšemu prevozu bomo lahko povečali število dobaviteljev za sinhrono dobavo, tj. za dobavo delov neposredno na proizvodni trak, brez zalog.

Avtocesta pa je pomembna pridobitev tudi za zaposlene v Revozu, saj omogoča večjo varnost in manj izgube časa tistim, ki se na delo in z dela dnevno vozijo iz krajev, ki jih ta povezuje.

Že sedaj pa občutimo potrebo tudi po čimprejšnji izgradnji tretje razvojne osi. Glede na dejstvo, da smo zadnji prišli na vrsto za dokončanje avtoceste, upamo, da bomo med prvimi pri izgradnji tretje razvojne osi.«

Nazaj