Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Sekcije

Inovacija se mora dokazati na tržišču

Uspeh št. 9

3. junija 2010 je na Otočcu potekala podelitev nagrad za inovacije GZDBK za leto 2009. Letos se je na razpis odzvalo rekordno število prijaviteljev, kar kaže na pozitiven odnos podjetij do izboljšav in inovacij tako v proizvodnem procesu kot pri izdelkih; 16 podjetij je predlagalo kar 28 inovativnih predlogov; lani je bilo prijav 9.

V času negotovih gospodarskih razmer je treba  še več vlagati v znanje in raziskave, je poudaril predsednik GZDBK Jože Colarič v svojem uvodnem nagovoru inovatorjem. Če inovacija ne zaživi pri uporabniku oz. kupcu na tržišču, potem to ni inovacija. Je inovacija sama po sebi, kar pomeni, da se mora vsaka inovacija dokazati tudi na tržišču.

6-članska komisija za ocenjevanje inovacij, ki deluje v okviru Sekcije za kakovost in inovativnost, je prijave pregledala in ocenila po kriterijih inventivnosti, gospodarskih rezultatov in napovedi, trajnostnega vidika inoviranja ter okoljskega vidika. Ocenjevala pa je lahko le na podlagi napisanega v prijavah. Letošnje prijave so bile dobre, vsaka od njih je vsebovala delček inovativnosti, ki poganja podjetja k doseganju ambicioznejših ciljev.

Komisija v sestavi Samo Avsec (TPV), Bernarda Bevc Bukovec (Adria Mobil), Jože Bele (Revoz), Andrej Dobrovoljc (Infotehna skupina), Boštjan Japelj (Akripol) je ocenila, da si 7 predlogov zasluži zlato priznanje, 11 srebrno priznanje, 7 bronasto, 3 predlogi pa so zaslužili priznanje za sodelovanje.

Priznanja in diplome je nagrajencem predal predsednik zbornice Jože Colarič. Šest najbolje uvrščenih inovacij smo posredovali na tekmovanje Gospodarske zbornice Slovenije, v okviru katerega se bodo inovatorji potegovali za najvišja priznanja v državi.

Vsem nagrajencem iskreno čestitamo in jih vabimo, da nam prihodnje leto vnovič prestavijo svojo inovativnost. Prav tako vabimo tudi vse ostale, ki še niso sodelovali, da sprejmejo izziv in se v začetku leta 2011 prijavijo na razpis za podelitev nagrad za inovacije Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine.

ZLATE INOVACIJE LETA 2009  

ADRIA MOBIL

Nov Adriin hibrid Matrix je avtodom, ki združuje elemente in izgled polintegriranega avtodoma s funkcijami mansardnih modelov avtodomov. Glavna novost avtodoma Matrix je dvižna postelja, ki je nad dnevnim prostorom v notranjosti.

LOGING

Energetsko učinkovita LOW E streha na rentabilen način zagotovi večjo energetsko učinkovitost objekta.  Zagotavlja večjo kakovost uporabe objekta, prihranke pri vzdrževanju in energetski oskrbi. Hkrati objektu daje atraktivnost.

KOLPA

Kolpina inovacija je proces izdelave silaniziranega polnila ATH, ki ga uporabljajo za izdelavo Solid Surfaces – Kerrock materialov.

KRKA

Klopidogrel je moderna zdravilna učinkovina, ki se uporablja kot inhibitor agregacije trombocitov pri zdravljenju nekaterih kardiovaskularnih obolenj.

KRKA

Inovacija obsega nov sintezni postopek za izdelavo pramipeksola, zdravilne učinkovine za zdravljenje parkinsonove bolezni.

KRKA

Izum rešuje tehničen problem priprave ezetimiba in/ali njegovih derivatov na tehnološko enostaven ter ekonomsko sprejemljiv način.

TRIMO

Qbiss by trimo je inovativen modularen fasadni sistem, ki določa nova pravila v sodobni arhitekturi in učinkovito združuje tako funkcionalnost kot privlačen videz.

Nazaj