Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Uvodnik

Drugačnost

Uspeh št. 10

V tokratnem Uspehu se lotevamo drugačnih, manj običajnih tem. Takšnih, na katere ne pomislimo takoj, ko se pogovarjamo o gospodarstvu, a vendar so z gospodarstvom na svoj način zelo povezane. Skratka, drugačnosti se lotevamo na način, da iščemo, kaj nas povezuje, in ne, kaj nas razlikuje.

Pogovor z režiserjem in ravnateljem Anton Podbevšek Teatra Matjažem Bergerjem odstira povsem drugačne svetove, svetove umetnosti. Z govorico, ki marsikomu ni vsakdanja, sproži drugačna razmišljanja in nas konec koncev pripelje tudi do tega, da se zavemo, da nas različnost razmišljanja in delovanja lahko bogati in nam sproža vedno nove ideje in v nadaljevanju inovacije.

O drugačnih pristopih, o novih poslovnih modelih smo imeli priložnost poslušati na 13. dnevu kakovosti in inovativnosti na Otočcu. Lahko zapišem tudi drugače, da za reševanje novih vrst izzivov potrebujemo nove vrste orodij. Pomislimo na kovače, ki so imeli za delo na voljo celo vrsto različnih klešč. Vsake so služile svojemu namenu, in tako je tudi s poslovnimi modeli, ki jih je treba nenehno dopolnjevati, spreminjati, včasih pa tudi povsem zamenjati. Včasih so poslovni modeli zelo kompleksni, včasih pa zelo enostavni. Učinkoviti so lahko oboji. Ključ do uspeha leži v posameznikih, ki tvorijo skupino. O tem smo se lahko prepričali tudi s pomočjo predstavljenih primerov dobrih praks.

Za osrednjo temo pa smo izbrali medgeneracijsko sodelovanje, in sicer na način, da osvetlimo prednosti in številne neizkoriščene priložnosti. Da z medgeneracijskim sodelovanjem mislimo resno, smo pokazali na prehodu poletja v jesen z ustanovitvijo nove sekcije – Sekcije seniorjev. Člani sekcije so upokojeni strokovnjaki in menedžerji. Ustanovni zbor nove sekcije je uspel, za nami so že prvi dogodki in številni seniorji, bogati z izkušnjami in znanjem, že z nestrpnostjo čakajo nove izzive. Takšne, pri katerih bi lahko uporabili svoje bogate izkušnje in s svojim delom prispevali, da bi bila naša regija še boljša, življenje v njej še lepše in da bi se mlade družine odločale za življenje pri nas tudi zato, ker vidijo, da znamo sodelovati vse generacije skupaj in da ne iščemo razlik, temveč skušamo svojo energijo usmerjati predvsem v to, kar nas povezuje, bogati in razveseljuje.

Nazaj