Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

V središču

Življenje je najboljši učitelj

Uspeh št. 10

Prenos izkušenj in znanja ter nadgrajevanje tega – to je gibalo človeške zgodovine in prihodnosti. Zato je medgeneracijsko sodelovanje tako izjemnega pomena in zato je bila tako kratkega daha ideja, da samo na mladih svet stoji. Zrela leta niso zastonj imenovana zlata leta – obogatile so jih izkušnje, modrost, potrpežljivost, žlahtnost in še bi lahko naštevali. V medgeneracijskem sodelovanju pa se vse to prepleta in dopolnjujejo z drznostjo in s pogumom mladosti ter preudarnostjo, z razumevanjem in vztrajnostjo srednje generacije. Zato medgeneracijsko sodelovanje pripomore tudi k razumevanju pomena enakomernega razvoja sveta.

Človek je ustvarjalen celo svoje življenje. »Poznamo primere, ko so ljudje v pozni starosti ustvarili svoja najboljša dela. Tizian je po osemdesetem letu slikal najlepše, Edison je po tej starosti še patentiral svoje izume, v Sloveniji je lep primer razumnik Anton Trstenjak. In takih je vse več. Predsodki o starejših izvirajo iz razmišljanja, da so vsi stari ljudje enaki, kar je velika zmota, saj je dokazano, da se starejši ljudje med seboj razlikujejo veliko bolj kot mlajši,« razlaga psiholog Vid Pečjak. Mnogi starejši delujejo tudi kot prostovoljci na različnih področjih – od šoferjev lokalnih avtobusov do dela z invalidi ali izobraževanja – in s tem osmišljajo svoje tretje življenjsko obdobje in pomagajo družbi.

Področje medgeneracijskega sodelovanja je v svetovnem merilu deležno vse več pozornosti. Pri podjetju American Express ugotavljajo, da z upokojitvijo vsakega njihovega sodelavca izgubijo kar tretjino dragocenega znanja, ki si ga je ta pridobil predvsem z izkušnjami, in ga zato ni mogoče poiskati v fasciklih, v računalniku … Velikega pomena znanj in izkušenj iz socialnih omrežij se zavedajo tudi v Abott Laboratories, v katerem se zavzemajo za postopno upokojevanje, beremo v reviji Manager. Vse bolj je jasno, da informacijska tehnologija, ki zmore marsikaj, ne more nadomestiti prožnosti, ki jo posameznik dobiva skozi svoje delovne izkušnje, in je zato unikatna. Nočejo se sprijazniti z dejstvom, da se z zaključkom aktivne dobe izgublja velik del posebnega znanja, ki je ključno za reševanje današnjih realnih izzivov. Zato naj bi svoj način dela, način razmišljanja, svoje postopke, pristope … starejši prenašali na mlajše skozi mentorstva, delovali naj bi kot svetovalci ali celo pripovedovalci zgodb svojega življenja, saj je življenje še vedno najboljši učitelj.  

Tudi v Sloveniji je zavest o bogastvu medgeneracijskega sodelovanja jasna. V tem duhu je na spletu objavljen nagradni natečaj Zveze za tehnično kulturo Slovenije, ki ga je razpisala za projekte medgeneracijskega sodelovanja na tehniškem in medgeneracijskem področju. »Namen natečaja je spodbuditi sodelovanje med posamezniki in posameznicami različnih generacij ter inovativnost in ustvarjalnost, ki temeljita na združitvi bogatih izkušenj, znanja in modrosti starejših z znanjem in spretnostmi mladih …« Pogoj je, da je v skupini štirih sodelujočih vsaj ena oseba starejša od 60 let in ena mlajša od 20 let.

Življenjska doba se daljša, ljudje vse dlje ostajajo fizično in intelektualno dejavni, širijo znanja in osvajajo nove spretnosti, predvsem pa želijo ostati koristen del družbe in se medgeneracijsko povezovati. Zato predlog nove slovenske pokojninske zakonodaje uveljavlja podaljševanje delovne dobe za tiste, ki si tega želijo, in jih za to celo nagrajuje z bonusi. Razprave na temo nove pokojninske zakonodaje pa fragmentarno odpirajo tudi vprašanja, povezana z bojaznijo glede delovnih mest za mlade, vprašanja o možnostih napredovanja, če bodo starejši kolegi vztrajali na svojih položajih ipd. Prihodnost pa je treba gledati v duhu medgeneracijskega povezovanja, ki odpira bolj kakovostne poti in s tem omogoča boljše možnosti.

V simboliki staro ni tisto, kar je zastarelo, marveč tisto, kar vztraja, kar je trajno, kar sodeluje z večnim, piše v Slovarju simbolov. In tako, kot pravijo naši seniorji, ni starosti, je le zrelost, ki prinaša plodove in darove. Njihovi plodovi so darilo srednji in mlajši generaciji, ki znanje starejših spet vse bolj cenita in njihove izkušnje vse bolj spoštujeta. Na krilih novih idej in novih izzivov pa to znanje spajata s prihodnostjo. To pa dokazujejo tudi mnoga uspešna podjetja, ki delujejo na območju, ki ga pokriva naša zbornica.

Marija Jurekič, KOVINOTEHNA MKI

»Izkušnje so naše zaveznice« je slogan, ki ga v praksi živimo že 60 let. Potrdil se je kot motivator razvoja, večkrat pa tudi obstoja. Ob izkušnjah, ki jih poudarjamo, pa pozorno sprejemamo ideje naših mladih sodelavcev in skupaj gradimo podjetniško kulturo. Ocenjujemo, da so prav odlični medgeneracijski odnosi v kolektivu eden izmed pomembnih razlogov za nizko fluktuacijo. Vedno smo gojili medgeneracijsko sožitje in skrbeli za dobre odnose, kar potrjuje tudi izjava enega izmed treh bratov, ki so v našem podjetju delali celih 40 let: »Trikrat sem dal odpoved, ker sem našel službo z boljšo plačo, pa sem se vedno premislil. Dobri delovni odnosi so bili več vredni.« Zato ne čudi, da je eden od naših upokojencev dejal: »Ko dobim vabilo za srečanje upokojencev, ga nosim v denarnici in ga vsem pokažem.«

Če mlajši doživljajo starejše sodelavce kot svoje zaveznike in če starejši doživljajo mlajše kot vir vseživljenjskega učenja, je to dobro za cel kolektiv in družbo. To zavedanje pa bo ob podaljševanju delovne dobe čedalje bolj pomembno. Začeti moramo spreminjati razmišljanje in delovanje, saj je formula za prihodnje psihično in fizično zdravje ter materialno varnost posameznika delati čim dlje in ostati v mreži prijateljstva.

Polona Režek, DANFOSS COMPRESSORS

Pri nas medgeneracijsko sodelovanje razumemo predvsem kot prenos znanja, izmenjavo izkušenj in druženje pri različnih, še zlasti pa športnih dejavnostih. To potrjuje tudi primer sodelovanja starejšega vodje, ki je določeno obdobje vodil proizvodno enoto skupaj s svojim mladim naslednikom; starejši je pomagal mlajšemu z dolgoletnimi izkušnjami pri delu z ljudmi, mlajši pa je starejšega seznanjal z novostmi na področju tehnoloških procesov. V taki sinergiji pridobivajo vse strani – oba posameznika in podjetje.

Drugi primer, pri katerem gre za zgledno medgeneracijsko sodelovanje, je tudi iz proizvodnega dela. Kadar v oddelku potrebujejo miren in preudaren pristop v iskanju določenih rešitev, še vedno prosijo za pomoč upokojenega strokovnjaka z mednarodnimi izkušnjami in znanjem nemškega jezika, ki se z veseljem odzove in pomaga. Skratka, mnogo je primerov, ki govorijo v prid medgeneracijskemu sodelovanju in povezovanju.

V okviru našega podjetja deluje tudi športno društvo, ki organizira različne športno-rekreacijske dogodke; udeležujejo pa se jih tako dejavni zaposleni kot tudi naši upokojenci in tako ostajamo tesno povezani.

Nazaj