Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

V središču

Medgeneracijsko sodelovanje

Uspeh št. 10

Medgeneracijsko sodelovanje je tema, ki ji v zadnjem obdobju posvečamo še posebno pozornost. S hitrostjo, kot se je razvijala tehnologija, se spreminjali pogoji dela in življenja, so se porajale tudi nove generacije. V tem trenutku skupaj živimo, delamo in o prihodnosti razmišljamo predstavniki najmanj petih zelo različnih generacij.

Vprašanje, kako upoštevati različnost in jo spremeniti v skupno priložnost, je nedvomno velik izziv za družbo v celoti. Prvi korak je nedvomno ta, da se zavedamo različnosti in jo tudi priznavamo. Naslednji korak je spoštovanje vsakega posameznika ne glede na njegova prepričanja in ravnanja, ker si lahko le s tem ustvarimo zaupanje in priložnost za skupno sodelovanje. Veliko se lahko naučimo eden od drugega, le če si to dopustimo.

Mladost je bila od nekdaj bolj dinamična, uporniška, dvomila je v tisto, o čemer so govorili in delali starejši. Mladost je tudi vir napredka družbe. Leta in izkušnje prinesejo bolj umirjen način razmišljanja in delovanja. Vse pa deluje po naravnih zakonih in išče ravnotežje. Mlajše generacije so običajno nasprotje prejšnje. In kar je prehodna generacija ustvarila več ali premalo, si naslednja želi nasprotno ali drugače. Starejše generacije so si močno prizadevale izboljšati materialni status, pri tem pa pozabile na svoje otroke, pristne odnose in naravne zakone. Mlajše generacije bi manj delale in se bolj posvečale družini, skrbele za zdravje in naš planet. Vsak posameznik iz svojih izkušenj ocenjuje, kaj naj bi bilo prav in kaj je narobe. Nič ni narobe. Vse, kar se nam zgodi v določnem trenutku, je prav, tudi kadar nam kaj ni všeč, saj nam le negativna izkušnja lahko prinese priložnost za osebno rast in razvoj. Le različne misli in ideje lahko prinesejo novo znanje in izkušnje, zato izkoristimo generacijsko različnost za naš skupni napredek.

Nazaj