Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Sekcija seniorjev

Mladi v zrelih letih

Uspeh št. 10

Ustanovitev sekcije seniorjev pri GZDBK je simbolično sovpadla z začetkom jeseni, z obdobjem zrelosti, ki je polno darov, sadov in plodov, kot je dejala predsednica Metka Wachter. S svojim znanjem, z izkušnjami in optimizmom želijo člani sekcije spodbujati mlade generacije, hkrati pa se tudi izobraževati in družiti. O pomenu dejavnosti seniorjev je zbranim spregovoril tudi Edo Komočar, ki deluje med seniorji v Posavju, Tatjana Adlešič pa se je svojim starejšim kolegom zahvalila za mentorstva in dejala: »Potrebujemo vašo modrost!« Dobrodošlico in veselje ob ustanovitvi sekcije je zbranim izrekel tudi direktor GZDBK Franci Bratkovič in poudaril, kako dobrodošla bo pomoč članov te sekcije pri delu GZDBK.

Metka Wachter, predsednica sekcije

Zastavili smo si več ciljev, poudarek pa je vendarle na sodelovanju pri aktualnih temah v gospodarstvu ter na področju sociale in kulture. S prenosom znanja in izkušenj želimo graditi uspešne medgeneracijske odnose, hkrati pa krepiti solidarnost in sočutje. V tem duhu sta tudi spodbujanje prostovoljnega dela ter skrb za kakovost življenja, za zdravje in čisto okolje. Poudariti tudi želim, da je izobraževanje za nas kot način življenja, zato je v našem programu precej pozornosti namenjene strokovnim predavanjem in ekskurzijam pa tudi druženju. Dejavno se želimo vključevati v družbeno okolje ter krepiti medsebojne vezi in stike. Člani sekcije smo upokojenci z znanji in izkušnjami z različnih področij in s pestro izobrazbeno strukturo, zato smo prepričani, da lahko koristno prispevamo k napredku in blaginji Dolenjske in Bele krajine, hkrati pa želimo biti tudi promotorji uspehov in lepot teh krajev in ljudi.

Jože Gričar

Novomeščan Jože Gričar, ki je bil zaposlen na Fakulteti za informacijske vede Univerze v Mariboru, stanuje pa v Ljubljani, je ves čas tesno povezan z Novim mestom. Po nedavni upokojitvi pa se bo to sodelovanje še okrepilo: »Kot član sekcije se bom še zlasti zavzemal za čezmejno sosedsko povezovanje. Pri tem nas s kolegi iz posavske sekcije veže skupen interes – sodelovanje s Karlovcem in z Zagrebom. V moji profesionalni praksi smo se na področju tehnologije trudili vzpostaviti te vezi, vendar se je vse skupaj premikalo zelo počasi. V neformalnih oblikah pa je premike oz. povezovanje laže doseči.«

Marina Jazbec

Z veseljem bom sodelovala, saj verjamem, da z našimi izkušnjami in znanjem, ki ga želimo še bogatiti, lahko mlajšim ponudimo kompetentno pomoč. Pomembno pa je tudi negovanje vezi, ki smo jih stkali v aktivnem obdobju. Vsi odnosi – tudi poslovni – so večplastni: skozi delo so se prepletali znanje, spoštovanje, zaupanje, pomoč …, kar je preraslo v prava prijateljstva. S prenehanjem dejavnega obdobja pa se ta ne smejo pretrgati oz. se za negovanje teh vezi splača potruditi. Veselim se dela v sekciji, ki jo vodi predsednica z zelo uspešno poslovno kariero, poleg tega pa je topla in čuteča oseba. 

Robert Yebuah

V sekciji, ki se bo spoprijemala z zelo aktualnimi vsebinami in poudarja humanost, bom z veseljem sodeloval. Imam vrsto skoraj norih idej in upam, da bodo dobro sprejete. Delovati želim predvsem na področju filantropije, in to v širšem, mednarodnem prostoru. Humanitarno delovanje tudi sicer zavzema velik del mojega življenja. Verjamem, da bo sekcija sprejemljiva za nove pobude in da bo odprta v svet.

Vladimira Škof

Že vrsto let delujem na humanitarnem področju v Metliki, kjer živim, in tudi širše; skozi novo sekcijo pa se mi kažejo tudi možnosti krepitve medgeneracijskega povezovanja. Kot nekdanja pedagoška delavka in svetovalka v šolstvu razmišljam o izjemnem pomenu povezovanja generacij. K temu vodijo tudi številne ideje, ki sem jih danes slišala, kot na primer ideja o mentorstvu. Poleg tega je lepo srečati in spet sodelovati z ljudmi, s katerimi smo nekoč že skupaj ustvarjali na različnih področjih.

Nazaj