Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Novice

ISIT 2010: Odprta koda je prihodnost

Uspeh št. 10

Vse pogosteje se srečujemo z odprtokodnimi programi, ki jih lahko na spletu dobimo in uporabljamo brezplačno. Firefox, OpenOffice in Wordpress so le nekateri izmed bolj znanih. »Edini način, da ste kot odprtokodno podjetje uspešni, je, da ste bolj inovativni, razpolagate z več znanja in ponujate boljše storitve od konkurence,« je povedal izvršni direktor podjetja Rapid-I GmbH iz Nemčije Ingo Mierswa, ki je novembra predaval na mednarodni konferenci ISIT 2010. To je že drugo leto zapored pripravila Fakulteta za informacijske študije Novo mesto (FIŠ).

ISIT 2010 je gostil še dva priznana IT strokovnjaka: Lesa Squiresa, soustanovitelja in predsednika podjetja World Jenny iz ZDA, ki je govoril o socialnih medijih, ter Matjaža B. Juriča, vodjo podjetja Cloud Computing in Kompetenčnega centra za storitveno orientirane arhitekture (SOA), ki je spregovoril o oblačnih storitvah.

Ob robu konference je FIŠ podpisal sporazum o partnerstvu s Centrom odprte kode Slovenije (COKS) ter tako uradno postal član konzorcija uglednih podjetij in organizacij, ki je nacionalni spodbujevalec razvoja, uporabe in znanja o odprtokodnih tehnologijah in rešitvah.

Vzporedno s konferenco je potekal 2. gospodarski forum IKT, ki ga je fakulteta pripravila z Gospodarsko zbornico Dolenjske in Bele krajine in COKS. Na letošnjem forumu so govorili o odprti kodi, priložnostih za podjetja in spremljajočem sociološkem fenomenu, ki se pojavlja v družbi (open society, open enterprise). »Forum se uveljavlja kot dogodek edinstvene narave, ki je na dobri poti, da postane eden pomembnejših dogodkov s področja inovacij v IKT v Sloveniji,« je poudaril programski vodja konference ISIT 2010 Matej Mertik. Dodal je, da forum s takimi cilji postaja katalizator za razvoj znanja in podjetništva v regiji.

ISIT 2010 so obiskali tudi študenti FIŠ ter okoli 40 študentov novomeških višjih šol. Ob tem je dekan FIŠ Janez Povh dejal, da tako »povezujemo fakulteto, študente in lokalno gospodarstvo ter jih z mednarodno konferenco ISIT 2010 intenzivneje seznanjamo z novostmi na področju informacijske tehnologije«.

Nazaj