Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Drobnogled uspeha

Na poti k popolnosti

Uspeh št. 10

Dušan Pušnik, Očesni in zobozdravstveni center Pušnik – Novljan

»NA SVOJE SEM ŠEL PREDVSEM ZARADI TEGA, KER SEM SE TAM, KJER SEM BIL, POČUTIL OVIRANEGA IN NISEM IMEL MOŽNOSTI URESNIČITI VSEH IDEJ IN VIZIJ, KI SEM JIH IMEL. INSTITUCIONALNA STRUKTURA IN SISTEM DELA STA PREVEČ TOGA, TEŽKO JU JE PREMAKNITI. VSE PREPOČASI SEM PRIDOBIVAL TISTO ZNANJE, KI SEM GA ŽELEL.«

PODJETNIŠKA MISEL

 »Najpomembneje je, da delaš dobro in pošteno. Pri svojem delu moraš dati vedno največ, kar je mogoče. Predvsem si s takim delom zagotoviš svoj mir in čisto vest, s tem pa potrebno mirno roko. To je delovanje na dolgi rok.«

Dušan Pušnik, dr. med.,  spec. oftalmologije,  je v Novo mesto iz rodnega Slovenj Gradca prišel zaradi spleta okoliščin. Sprva je v Splošno bolnišnico Novo mesto prihajal prostovoljno, nato pa so mu ponudili stalno delovno mesto. Opravil je specializacijo s področja oftalmologije. Vendar sta ga želja po hitrejšem pridobivanju znanja in podjetniška žilica zanesli v razvoj svojega okulističnega centra.  S soprogo Mojco Novljan, zobozdravnico, sta leta 1999 odprla zasebno kliniko, ko sta na Seidlovi cesti kupila svoje prve prostore in se v kombinaciji s pogumom ter srečo podala novim izzivom naproti. Leta 2005 sta kliniko preselila na Turkovo ulico, kjer z družino tudi živita.

Pušnik-Novljan, d. o. o., zaposluje 12 ljudi in ima 3 poslovne enote v Novem mestu in Črnomlju. »Če želiš imeti določeno patologijo problemov, ki jih obvladuješ, moraš pokrivati večje območje. Zaradi boljše organizacije in boljše tehnologije lahko narediš več, in zato moraš svoje področje delovanja razširiti.« Svoj center vodi zelo liberalno. Z leti je oblikoval ekipo, ki ji zaupa, zato imajo zaposleni veliko svobode za delo in svoj razvoj. Celotna ekipa obvlada vse. Sprva se je osebje menjalo, nato so se našli z ljudmi, s katerimi so povsem skladni. Pri njihovem delu je kompromis nemogoč, delo mora potekati usklajeno.

Imajo koncesijo za opravljanje dejavnosti, kar pomeni več dela. Pri svojem delu na prvo mesto dajejo kakovost. »Sam sebi spodneseš tla, če ne daš vsega od sebe. Je sicer izbira v materialih, pri čemer je odločitev pacientova, delo pa ostaja enako.« Ambulanta pregleda tudi 50 pacientov na dan. V operativnem dnevu pa opravi okoli 10 operacij, kar je sicer odvisno od zahtevnosti posegov.

Za podjetništvo ni enotne formule, za Dušana Pušnika je notranji nemir tisti, ki ga je in ga še vedno vleče v novosti. Njegova neizmerna želja po znanju  in popolnosti je tista, ki je glavna motivacija za rast na strokovnem in podjetniškem področju. Veliko časa namenja lastnemu izobraževanju in tudi on poučuje. Stalno se preverja, kje je uspešen in kje še potrebuje izpopolnjevanje. Razvija področja, ki ga posebej zanimajo, to so korekcije dioptrij, operacije sive mrene ter korektivna kirurgija, ko z laserjem brusi lečo, kar je uporabno zlasti pri mlajši generaciji, da ne bi potrebovala očal. Na vprašanje, kaj je ključ njegove uspešnosti, odgovarja: »Če hočeš delati dobro, moraš imeti do tega predvsem strast, ne preračunljivost. Ne razmišljam veliko o tveganju, sem bolj človek akcije.«

Tehnologija na področju okulistike napreduje tako hitro, da se premik zgodi vsakih 6 mesecev. Zaradi nabranega znanja, ki hitro kroži prek svetovnega spleta, tehnologija napreduje res skokovito. Ustanove razvoju ne morejo slediti tako hitro, ker jih ovira notranja organizacija. Poudarja pa, da je njegovo področje tako, da ga je lahko sam razvijal, za določena druga je treba biti del širše strukture.

Na vprašanje, kako s soprogo usklajujeta poslovno in zasebno življenje, pravi, da je usklajevanje družine, dela in prostega časa stvar odločitve. »Ko si čas organiziraš, šele vidiš, koliko si ga vrgel stran brez organizacije.« Prednost pri delu v družinskem podjetju pa je v tem, da si s soprogo stalno izmenjujeta mnenja. Obema je skupno to, da sta predana svojemu delu, pri čemer skušata izstopiti iz povprečja ter stremita k popolnosti. V njunem delu je natančnost na prvem mestu, vendar lahko veliko malenkostnih dejavnikov vpliva na uspešnost na poti iskanja popolnosti. Oba sta športnika, saj dobro fizično pripravljenost dajeta med glavne dejavnike za uspešnost pri svojem delu.

»Na neki način smo tudi umetniki, imeti moraš občutek za fino mehaniko in predvsem mirno roko.« Narava je popolna, njuno delo pa je posnemanje narave. Zavedata se, da nikoli ne bosta tako popolna, vendar je njun izziv ravno težnja k tej popolnosti.

Nazaj