Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Posvet

Odprta koda

Uspeh št. 12

Kaj vam pomeni beseda svoboda? Kako lahko dosežete svobodo svoje organizacije skozi tehnologije IKT? Zakaj je svoboda v poslovanju danes tako zaželena? Odgovori odgovornih za IKT v podjetjih v razvitih deželah sveta so bili naslednji.

  • Svoboda je kompetenčna pokrajina, ki ponuja resnično izbiro sistema in ponudnikov. Svoboda je pobeg iz kletke prodajalca in ublažitev tveganja priklepa na prodajalca.
  • Svoboda je fleksibilnost, ki nam omogoča odločitev danes, ki ne vpliva na zmožnost odločanja jutri.
  • Svoboda je nadzor programske opreme, zmožnost deljenja naših izkušenj in prilagajanja programske opreme našim potrebam.

Prostokodna programska oprema (OKPO/FLOSS) ujema te vrste svobode v smislu programske licence, kot je General Public Licence (GPL), ki zagotavlja vse te svobode uporabnikom programske opreme. Z drugimi besedami, licence odvežejo uporabnika od umetnih konstruktov in drugih pogojev, ki jih v konvencionalnem modelu zahtevajo proizvajalci programske opreme.

Zanimivo je, da je internet poln organizacij, ki so svoje več milijard evrov vredno premoženje izgradile prav na OKPO/FLOSS tehnologijah. Si predstavljate razvoj Googla in njegovih spletnih storitev, če bi bili prisiljeni plačevati za vsako licenco spletnega strežnika posebej ob njihovem grozljivem številu delovnih/strežniških postaj? Ali Amazona, na primer? Nemogoče si je zamisliti tak razvoj, popolnoma nemogoče, in pričakovati kaj takega je predvsem nerazumljivo; in videti je, da je bila za tako velika in hitro rastoča podjetja (ang: super scaled) uporaba OKPO/FLOSS edina razumna pot.

In kaj nekaj takega lahko pomeni za malo državo, kot je Slovenija, ali imamo tudi pri nas lahko koristi od OKPO/FLOSS fenomena, ki se je začel z Richardom Stallmanom in njegovimi definicijami svobode programske kode in je iz digitalnih signalov in vrstic prerasla v filozofijo bivanja, filozofijo vrednot, prerasla v spremembo družbe?

Zdi se neizogibno. Plaz je sprožen in nemogoče ga je ustaviti, saj internetnega kolesa, ki je razmahnil razvoj, ni mogoče več zatreti. OKPO/FLOSS je pojav, ki se širi, ki pridobiva na vrednosti in je v polnem obsegu. V svetu ta filozofija že vodi inovacije v podjetjih in tudi pri nas že dobiva na veljavi z dejavnostmi nekaterih organizacij, kot so Center odprtokodnih tehnologij Slovenije (COKS), Free Software Foundation Europe Slovenia (FSFE), Kiberpipa, Lugos in še nekatera druga. Prav tako jih napredna podjetja uporabljajo kot peskovnik za resne alternative pri uvedbi novih programskih rešitev pri podpori poslovanju, saj OKPO/FLOSS pomeni vložek v lastne človeške vire, znanje in lasten kapital, ki se obrestuje predvsem na dolgi rok. V podjetju Gartner tako med drugim poudarjajo, da bo ignoriranje OKPO/FLOSS tehnologij v prihodnje podjetja v različnih sektorjih, sprva v IKT, postavilo pred izzive konkurenčnosti in da bo vključevanje OKPO/FLOSS strategij tako postalo minimalna raven investicije za večino velikih in resnih ponudnikov storitev v IKT sektorju. Še več, poudarjajo, da bo kar 80 odstotkov vse komercialne programske opreme v letu 2012 vključevalo elemente OKPO/FLOSS tehnologij, saj so te v veliko primerih tehnološko zrele, stabilne in dobro podprte in na tak način predstavljajo priložnosti za ponudnike in uporabnike pri zniževanju njihov fiksnih stroškov in tako povečujejo vračilo naložb.

Kaj vam torej pomeni beseda svoboda in kako lahko dosežete večjo svobodo svoje organizacije skozi tehnologije IKT? Upam, da sem vam na neki način podal nekaj izhodišč in priložnosti v razmislek in da ste v tem prebrali kaj koristnega, kajti videti je, da smo pred pragom velikih sprememb, ki se sicer dogajajo neopazno skozi naš vsakdan. In nekoč boste verjetno tudi od svojih osnovnošolcev izvedeli kaj več o odprti kodi in takrat bo že čas, ko bosta tudi politika in državna uprava ujeli korak in sledili razvitim na IKT ter stopali naproti spremembam. Morda pa ste že. Koliko bi Google stala vsaka licenca spletnega strežnika? Koliko stanejo licence za pisarniški paket MS Office ministrstvo za šolstvo in šport za vse osnovne šole na triletni ravni? Kaj pa ostalo?

Doc. dr. Matej Mertik predava na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu.

Nazaj