Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Posvet

Javna razsvetljava v sistemu upravljanja z energijo

Uspeh št. 12

Javna razsvetljava je eno od področij, na katerem je možno doseči pomembne prihranke energije, zmanjšati svetlobno onesnaževanje ter emisije CO2. Tega se zavedajo tudi na občini Krško. Podjetje Kostak Krško se je kot koncesionar na področju vzdrževanja Javne razsvetljave v občini Krško lotil priprave projekta za prenovo javne razsvetljave v skladu z Uredbo o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja (Ur. l. RS, št. 81/2007).

Prva koraka za izdelavo projekta prenove javne razsvetljave Krško sta bila izdelava posnetka stanja ter izdelava katastra javne razsvetljave. Narejen je bil celoten popis vseh prižigališč in svetilk z njihovim podrobnim opisom, pri čemer so bili ključni lokacije svetilk ter podatki o tem, za kakšne namene osvetljevanja so postavljene posamezne svetilke. Omenjeni podatki so bili osnova za izdelavo energetskega pregleda javne razsvetljave v občini Krško.

Kakovostno narejen podroben energetski pregled pokaže vse »napake« v sistemu, ki vplivajo na (pre)veliko porabo in nam ustvari dejansko sliko stanja javne razsvetljavi. Kakovosten energetski pregled je osnova za izdelavo prenove ali pa je že sam po sebi projekt prenove.

V našem primeru smo ob izdelavi energetskega pregleda prišli do spoznanja, da je mogoče veliko postoriti predvsem na področju racionalizacije porabe javne razsvetljave.

Rezultat energetskega pregleda je pokazal, da samo z zamenjavo klasičnih svetilk in svetilk z LED tehnologijo ne bomo dosegli ravni porabe električne energije, predpisane v zakonodaji. Zato smo se lotili še raziskav na področju sistemov za regulacijo svetlobnega toka in daljinskega nadzora nad javno razsvetljavo.

Upravljanje z javno razsvetljavo smo v družbi KOSTAK umestili v sistem upravljanja z energijo, za katerega smo v decembru 2010 kot prvo podjetje v Sloveniji prejeli certifikat SIST EN 16001:2009 inštituta SIQ.

Končen cilj standarda SIST EN 16001 je pomagati organizacijam vzpostaviti sisteme in postopke, ki so potrebni za izboljšanje energetske učinkovitosti. Sistematično upravljanje energije posledično privede do zmanjšanja stroškov za energijo in do zmanjšanja emisij toplogrednih plinov. Standard podrobno določa zahteve za sistem upravljanja z energijo, ki organizacijam omogočajo razviti in izvajati politike in cilje, ki upoštevajo zakonske zahteve in informacije o pomembnih energetskih vidikih.

Področje javne razsvetljave je zelo kompleksen sistem, ki za svoje vzdrževanje, izgradnjo in prenovo zahteva visoko stopnjo strokovnega znanja. Ob izkušnjah, ki smo jih pridobili ob pripravah na projekt prenove javne razsvetljave, smo prišli do zaključkov, da je ključno dobro poznavanje sistema javne razsvetljave. Predpogoja za to pa sta urejen kataster javne razsvetljave ter dober pregled nad porabo električne energije in stroški vzdrževanja.

Nazaj