Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Posvet

Ekološke škode

Uspeh št. 12

Ekološke škode so težava, ki se je vsak dan bolj zavedamo, saj uničuje okolje, v katerem živimo. Kljub ozaveščenosti ljudi in vse boljšim tehnološkim rešitvam se ekološkim katastrofam ne moremo izogniti, predvsem zaradi vse večje industrializacije in želje po povečevanju dobičkov lastnikov. Prav tako je neprimerno ravnanje z okoljem, ki je temeljilo samo na izkoriščanju narave, pustilo neizogibne posledice na okolju in zdravju ljudi. Še zlasti je bilo izkoriščanje narave in okolja bolj obsežno v revnih državah in državah s tako imenovano socialistično preteklostjo, ki so imele slabše razvito gospodarstvo in tehnologijo. V praksi se je tudi pokazalo, da v večini primerov onesnaževalci ne plačajo sanacije škode, ki so jo povzročili, in se nekako izmuznejo stroškom, ki pri tem nastanejo.

Evropska komisija je pri predlogu nove direktive 2004/35/ES ugotovila: »V Evropski uniji (EU) je veliko onesnaženih območij, ki predstavljajo večje tveganje za zdravje, v zadnjih desetletjih pa se je tudi dramatično povečala izguba biotske raznovrstnosti. Če ne bomo ukrepali, se lahko v prihodnje onesnaženost območij in izguba biotske raznovrstnosti še povečata.« S sprejetjem direktive se je EU odločila, da temu naredi konec in zaščiti okolje, še zlasti biotsko raznovrstnost in s tem povezane zavarovane rastlinske in živalske vrste ter njihove habitate.

V novi direktivi se oblikuje tudi načelo »plača povzročitelj obremenitve«, da bi podjetja in posamezniki ravnali skrbno in varno do okolja, v katerem živimo. Tako se nihče ne bo mogel izogniti sanaciji škode. Pri tem se upošteva tudi, da povzročitelj obremenitve odgovarja ne glede na krivdo, kar omogoča hitro in zanesljivo ugotovitev povzročitelja, ki bo plačal stroške sanacije. V primeru, da povzročitelj ne želi sodelovati pri sanaciji škode, je določba v zakonu o varstvu okolja, ki omogoča, da ministrstvo za okolje predlaga vpis zastavne pravice na premoženje povzročitelja okoljske škode ali od njega zahteva bančno garancijo ali kakršno drugo obliko zavarovanja, da bo sanacija škode resnično poplačana.

Zavarovalništvo je sledilo zakonodaji in je trgu, torej podjetjem, ponudilo ustrezne rešitve zavarovanja za odgovornost za okoljske škode. Modelov zavarovanja je več in so v različnih državah različno oblikovani.

Nazaj