Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Novice

Memorandum o univerzi regije Bela krajina, Dolenjska, Kočevsko, Posavje

Uspeh št. 12

Društvo Dolenjska akademska pobuda (DAP) je 7. marca 2011 v Novem mestu organiziralo posvetovanje Inovativni pristopi k regijskemu razvoju Bele krajine, Dolenjske in Posavja – prispevek k univerzitetnemu prostoru.

Na tem enodnevnem posvetovanju je sodelovalo 70 udeležencev, potekalo pa je v štirih panelnih sklopih. V njih je šest županov občin, šest direktorjev podjetij, štirje poslanci državnega zbora in šest dekanov visokošolskih zavodov naše regije podalo niz svojih razmišljanj, predvsem pa predlogov, za izboljšanje ustvarjalnih zmogljivosti naše regije. Vsebina se je dotikala regijskih razvojnih vizij, pomena univerzitetnega prostora, sodelovanja med visokošolskimi zavodi in gospodarstvom, inovativnih pristopov regijskega razvoja in povezovanja visokošolskih zavodov naše regije.

Vse ugotovitve posvetovanja so bile povzete v MEMORANDUM O UNIVERZI REGIJE Bela krajina, Dolenjska, Kočevsko, Posavje, saj so bile jasno izražene zahteve po ustanovitvi Univerze v Novem mestu ter predvsem njeni umestitvi v razvojne dokumente Slovenije. Udeleženci so soglašali, da če naša regija želi postati regija odličnosti in ustvarjalnosti, je treba zagotoviti povečanje njene ustvarjalne zmogljivosti, pri čemer je vloga univerze večplastna, odločilna in pomembna.

Memorandum je bil po posvetu vročen predsedniku države, predsedniku vlade, predsedniku državnega zbora, predsedniku državnega sveta, vsem poslancem državnega zbora, vsem ministrom, vsem senatom visokošolskih zavodov naše regije ter vsem ostalim udeležencem posvetovanja.

Ostalim zainteresiranim je celotna vsebina Memoranduma dosegljiva na povezavi http://www.unm.si/media/pdf/av/DAP_memorandum_tisk_koncni.pdf.

Nazaj