Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Projekti

Vzpostavitev čezmejne e-regije

IDEJO O E-REGIJI JE PRVIČ PREDSTAVILA SLOVENSKA DELEGACIJA V ODBORU TEHNOLOGIJE INFORMACIJSKE DRUŽBE EVROPSKE KOMISIJE (INFORMATION SOCIETY TECHNOLOGIES COMMITTEE, ISTC) NA SESTANKU ODBORA V BRUSLJU 20. SEPTEMBRA 2000. OD TAKRAT SO BILI V SLOVENIJI ALI V POVEZAVI Z NJO ORGANIZIRANI ŠTEVILNI DOGODKI, KI SO PRISPEVALI K TEMELJU MEDOBČINSKE POBUDE: ČEZMEJNO E-SODELOVANJE V PODONAVSKI E-REGIJI.

Uspeh št. 13

Cilj čezmejnega e-sodelovanja organizacij v državah Podonavske regije je povezovanje vladnih organizacij na državni in lokalni ravni, podjetij, ponudnikov e-tehnologij in univerz ter raziskovalnih organizacij po modelu t. i. »živih laboratorijev« (Innovation for Life Quality – Slovenia Living Lab). Ti temeljijo na procesu »odprtega inoviranja«, procesu uvajanja in razširjanja e-rešitev in e-storitev med prejemniki po načelu enostavnosti, praktičnosti, uporabnosti in dostopni ceni ponujenih storitev in interaktivnega oblikovanja prototipnih rešitev za različne deležnike.

GZDBK se je pobudi pridružil letos, in sicer s prototipom e-račun, kot podpornik pa sodeluje še pri nekaterih drugih prototipih. Namen vključitve v pobudo je promocija e-računa med MSP in proračunskimi porabniki tako na nacionalni ravni kot v sosednjih državah. Ključnega pomena je zagotoviti, da se bodo partnerji lahko medsebojno povezovali ter ustvarjali vseevropsko ali celo širše omrežje, ki bo pripomoglo k množičnemu sprejetju e-izdajanja in e-prejemanja računov, kar bo prineslo številne prednosti. Evropska komisija namreč želi, da e-izdajanje računov do leta 2020 postane prevladujoča metoda izdajanja računov v Evropi.

Več o pobudi si lahko preberete na spletni strani http://elivinglab.org/CrossBordereRegion/

 

Programski koordinator pobude prof. dr. Jože Gričar, zaslužni profesor Univerze v Mariboru, pravi, da je »z e-regijo mogoče razumeti celoto e-povezanih organizacij bližnjih držav v krogu od 200 do 500 kilometrov. Tako povezane e-regije je mogoče videti kot sestavine nastajajočega evropskega informacijskega prostora«. 

Nazaj