Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Obvezno branje

SEPA – enotno območje plačil v evrih

Uspeh št. 13

Kaj moramo vedeti o SEPA?

Kratica SEPA (Single Euro Payments Area) ali v prevodu »enotno območje plačil v evrih« je oznaka za vseevropski projekt, katerega cilj je poenotenje plačilnih storitev v vseh državah Evropske unije (EU). Uporabniki plačilnih storitev SEPA lahko plačujemo v evrih enako učinkovito, enostavno in varno ne glede na to ali gre za plačilo znotraj Slovenije, ali v katero koli drugo od 32 držav SEPA območja (27 članic EU, Norveška, Islandija, Liechtenstein, Švica in Monako). Plačilne storitve SEPA bodo v kratkem nadomestile obstoječe plačilne instrumente, zato se je smiselno na to ustrezno pripraviti.

UPN (univerzalni plačilni nalog)

UPN je oznaka za nov, SEPA prilagojen plačilni nalog, ki so ga banke v Sloveniji uvedle novembra 2010. Nadomešča 4 obstoječe plačilne obrazce BN02, PP02, RP01 in SEPA01 ter s tem poenostavlja plačevanje tako za podjetja kot tudi za potrošnike. Odslej so v enem nalogu združene prednosti vseh navedenih obrazcev. Z njim je mogoče plačevati v Sloveniji in v vse ostale države SEPA. Znesek na tem nalogu ni omejen, plačilo je opravljeno isti dan v okviru urnika posamezne banke. Prilagojen je tudi za optično obdelavo, kar zmanjšuje možnost napak. Uporabniki tega naloga imate v izpisku o prometu na transakcijskem računu na voljo širok nabor podatkov o vsaki posamični plačilni transakciji, kar vam omogoča kakovostno podlago za zapiranje vaših saldakontov.

Kako začeti z uporabo UPN?

Za podjetja, ki vnašate podatke v plačilne naloge ročno prek NLB Proklika, je prehod na UPN izredno enostaven. Zagotovite si zadnjo verzijo NLB Proklika (16.0.0.00) in pri naslednji izvedbi plačila enostavno izberite UPN/SEPA plačilni nalog, kamor vnesete podatke na enak način kot v vse ostale plačilne obrazce.

Podjetja, ki oddajate plačilne naloge datotečno, morate prilagoditi svoje računovodske aplikacije novemu ISO SEPA XML standardu, tako da boste v tem standardu lahko prek NLB Proklika oddali datoteko s plačilnimi nalogi in prevzeli podatke o prometu na vašem transakcijskem računu.

Izdajatelji posebnih položnic z OCR vrstico pa poleg prilagoditve programske podpore izvedete tudi brezplačen tehnični pregled izdanih UPN pri pooblaščenem izvajalcu (več na www.upn.si).

SMP (SEPA množična plačila)

SMP je SEPA prilagojena plačilna storitev, namenjena nakazovanju plač, davkov, prispevkov ter ostalih osebnih prejemkov (regres, dividende, avtorske pogodbe ...) in nadomešča obstoječo storitev »direktna odobritev«. V osnovi velja za to storitev enak podatkovni standard kot za individualna SEPA plačila (plačila na podlagi UPN), a s to razliko, da se pri SMP obremeni plačnikov račun v skupnem znesku in odobrijo računi prejemnikov za vsak individualno določen znesek. V isto datoteko SEPA množičnih plačil lahko vključite plače prejemnikov z računi v Sloveniji ali v kateri koli drugi državi območja SEPA.

Za izvajanje te storitve je treba skleniti pogodbo in biti uporabnik NLB Proklika.

SEPA direktne obremenitve

Za razliko od SEPA kreditnih plačil (UPN in SMP) pri SEPA direktnih obremenitvah plačilni nalog odredi prejemnik plačila. V Sloveniji je v uporabi nacionalna shema za direktne obremenitve, ki bo ukinjena 31. 12. 2012, na voljo pa je tudi plačevanje s čezmejnimi SEPA direktnimi obremenitvami. Od konca leta 2011 se bo izvajala migracija iz nacionalne sheme v  dve SEPA shemi (osnovno ali Core in podjetniško ali B2B). V primerjavi z obstoječo shemo SEPA shemi omogočata plačevanje na celotnem SEPA območju, plačila se lahko izvajajo vsak delovni dan, prenos nalogov pa poteka na podlagi sodobnega SEPA XML standarda. Za izvajanje SEPA direktnih obremenitev je treba skleniti pogodbo in biti uporabnik NLB Proklika. 

Kaj si velja zapomniti?

Z uporabo UPN in SMP je smiselno začeti čim prej, saj bodo obstoječi obrazci (BN02, PP02, RP01 in SEPA01) in obstoječe direktne odobritve v uporabi le še do konca 2011. Za več informacij pa se je najbolje obrniti na svojega poslovnega skrbnika.

Skrajni rok za prehod na UPN in SEPA množična plačila je 31. 12. 2011, na SEPA direktne obremenitve pa 31. 12. 2012.

Nazaj