Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Drobnogled uspeha

Rešitev na ključ, Tomaž Rešetič In Trac, d. o. o.

»ŽE V OSNOVNI ŠOLI SEM VEDEL, KAJ ME ZANIMA IN KAJ BOM ŠTUDIRAL.« TO OPISUJE KOT NEIZMERNO SREČO. »KAR DELAM, JE MOJE ŽIVLJENJE, JE MOJ HOBI IN MOJE VESELJE.« S TEM JE USPEH NEIZBEŽEN. OB TEM SE POŠALI, DA BI SVOJE DELO OPRAVLJAL TUDI ZASTONJ.

Uspeh št. 13

PODJETNIŠKA MISEL

»Dobre odločitve v življenju lahko sprejemamo samo, če se posameznih zadev lotimo z zanimanjem in kreativnostjo. Z analitičnim pristopom pri reševanju problemov, ki je osnovan na znanju, se lahko izognemo nepredvidljivim situacijam in dosežemo deterministično doseganje ciljev.«

Kot diplomirani inženir elektrotehnike se je Tomaž Rešetič zaposlil v šentjernejski Iskri, ki je imela močan razvojni oddelek. Ko je ta začela propadati, se je odločil, da nadaljuje z razvojno dejavnostjo. Po vrnitvi iz Združenih držav je leta 1994 ustanovil svoje podjetje, v katerem je sprva začel delati samostojno, kmalu pa se mu je pridružil brat. Danes njegovo podjetje Trac, d. o. o., zaposluje 13 ljudi, ki so vsi inženirji elektrotehnike. Zaradi novih potreb v podjetju pa nameravajo zaposliti tudi inženirje s področja procesnih tehnologij. Opisuje se kot izjemno radovednega človeka, ki stalno brska za novimi informacijami in opreza za novimi izzivi. Narava njegovega dela je taka, da mora nenehno spoznavati nove tehnologije, ki jih v podjetju avtomatizirajo. Prosti čas namenja svoji družini in se z velikim veseljem odpravi tudi na kolo. Najljubši družinski šport pa je smučanje.

Že ob ustanovitvi podjetja je Tomaž Rešetič v svoji viziji zapisal, da so reševalci problemov. Njihova dejavnost je avtomatizacija zahtevnih proizvodnih procesov. V izziv in hkrati užitek so jim uspešno uresničeni projekti, ki njim in njihovim partnerjem pomenijo veliko zadovoljstvo. Ob tem pa poudarja, da sta ključni stvari spodbujanje ustvarjalnosti in zagotavljanje ustreznega okolja za svoje zaposlene, v katerem lahko svobodno razmišljajo

Trac je visoko tehnološko podjetje, v katerem so izobraženi in usposobljeni zaposleni ključni za uspeh. »Slovenija ima zelo dobre šole, zlasti naravoslovne smeri so cenjene v svetovnem merilu. A velikokrat se dogaja, da najboljši kadri odhajajo v tujino.« Zelo preprosto pravilo – kolikor daš, toliko dobiš – je odgovor Tomaža Rešetiča na to, kako obdržati ta potencial doma. Zagotavljanje dobrih pogojev je večplastno, pravi. Ljudje morajo biti zadovoljni. O tem je razmišljal celo ob arhitekturnem načrtovanju delovnega okolja, da se zaposleni počutijo kot doma. Poleg tega morajo zaposleni začutiti pripadnost podjetju, kar krepijo z druženjem tudi v prostem času.

Pri pridobivanju projektov so najpomembnejše njihove reference. Uspešno izvedeni projekti so njihova vhodna vrata v nove projekte. Ponosen je na to, da so v svoji zgodovini vse projekte uspešno izpeljali, kar je njihov glavni kapital. Začeli so v Krki, ki je tudi danes njihov glavni partner. Tu je zgrajeno močno zaupanje, ki je ključen temelj za skupno poslovanje. Zaradi odvisnosti njihovega dela od investicijskih dejavnosti partnerjev so svojo dejavnost skušali čim bolj razpršiti. Lani so veliko projektov naredili v Johannesburgu, letos pa začenjajo z novimi projekti v Kanadi in Rusiji.

»Doma je veliko laže delati, saj je razdalja majhna. Hitro lahko skočiš in kaj popraviš. Ko pa se te razdalje povečajo, to pomeni nov izziv.« Tu je na preizkušnji vnaprejšnja priprava. »Pri našem delu je veliko abstraktnega razmišljanja, pri katerem je treba vnaprej spoznati procese dela. Kadar avtomatiziramo novo linijo, o njej še nič ne vemo. Mi pridemo pred narejeno linijo, ki jo moramo v najkrajšem času oživiti. Če bi začeli o svojem delu procesa razmišljati šele v tem trenutku, bi bile izgube in tveganja preveliki.« Zato se vključujejo že v pripravo načrtov, pri kateri z abstraktnim razmišljanjem, znanjem in izkušnjami sodelujejo kot organizator informacij, iz katerih poiščejo najboljšo možno rešitev. Veliko časa so posvetili temu, da je delo v podjetju organizirano zelo sistematično. Kljub temu da gre za vedno nove rešitve ter stalne inovacije, imajo ustaljene načine izvajanja določenih nalog. »Vse projekte delamo po istih principih, ki jih sicer stalno nadgrajujemo in izboljšujemo ter si na ta način zagotavljamo deterministično pot do cilja, kjer ničesar ne prepuščamo naključju.«

Uspeh Tomažu Rešetiču pomeni, da ima okoli sebe dobre ljudi, zadovoljno družino, da je miren in da živi v duševnem ravnovesju. »Nikoli nisem bil obremenjen z nenehno rastjo, z nenehnim povečevanjem dobička.« Pravi, da je bistvo njegovega poslovanja ohraniti skromnost. Tako si vedno pripravljen malo potrpeti, tudi če so razmere manj ugodne. Pomembno je dvigovati kakovost, ne nujno obseg. Za uspešnost pri poslovanju pa poudarja zaupanje, ugled in dobro pripravljenost.

Nazaj