Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Testiranje s hitrimi antigenskimi testi na SARS-CoV-2 za zaposlene v gospodarskem sektorju

Testiranje s hitrimi antigenskimi testi na SARS-CoV-2 za zaposlene v gospodarskem sektorju

21.2.2021

Vlada je sprejela spremembo Uredbe o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2, s katero je v okvir posebnega presejalnega programa uvrstila osebe, ki izvajajo storitve ali prodajo blaga in je za njih določeno obvezno testiranje. Na tej podlagi bodo osebe, ki izvajajo storitve ali prodajo blaga in je za njih določeno obvezno testiranje, na hitrem testiranju imele prednostno obravnavano, podobno kot je to urejeno za področje vzgoje in izobraževanja. S spremembo uredbe je bila tudi vzpostavljena pravna podlaga, da je za te osebe testiranje brezplačno in ga krije država. Za zaposlene na področju trgovine in storitev velja obveznost testiranja enkrat na teden. To ne pomeni, da se morajo vsi testirati v ponedeljek, temveč, da se delodajalci dogovorijo z izvajalci hitrega testiranja, da ta testiranja razporedijo čez celoten teden.

Uredba o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2 v 4. odstavku 2. člena določa testiranje pri delodajalcu, in sicer: »Način, obseg in roke izvajanja posebnih programov uporabljajo delodajalci, ki posebne programe zagotavljajo v sodelovanju z izvajalci medicine dela kot ukrep varnosti in zdravja pri delu.« Testiranja za delodajalce tako ne organizira in financira Ministrstva za zdravje, za njih velja, da se sami odločijo, pri katerem izvajalcu zdravstvene dejavnosti bodo organizirali hitro testiranje za zaposlene.

Najpogostejša vprašanja in odgovori glede hitrega testiranja >

*****

V Splošni bolnišnici Novo mesto od ponedeljka, 15. 2. 2021 dalje, omogočajo samoplačniško testiranje s hitrimi testi na SARS CoV-2 za dokaz COVID-19.

KDAJ: vsak delovni dan (razen srede!) med 11.30 in 13.30 uro. V primeru večjega števila interesentov naenkrat (min. 40 oseb) je testiranje po predhodnem dogovoru možno tudi ob nedeljah, prav tako je v tem primeru možen dogovor, kjer lahko ekipa bolnišnice za odvzem brisa pride v podjetje, pogoj je ustrezen prostor za testiranje (dovolj velik, prazen, z možnostjo prezračevanja).

KJE: v pritličju stare (rumene) interne stavbe Splošne bolnišnice Novo mesto. Vstop skozi glavni vhod.

CENA samoplačniškega testiranja - bris nosnožrelnega predela na COVID-19 je 15 €.

Na odvzem se lahko naročite na elektronski naslov: alenka.andolsek@sb-nm.si ali po telefonu na številko 07 3916 502 vsak dan med 8.00 in 14.00.

Ob naročilu sporočite naslednje podatke:

- Ime in priimek

- Datum rojstva

- Naslov stalnega prebivališča

- Številka zdravstvene kartice

- Kontaktna telefonska številka mobilnega telefona

Po prejemu podatkov vam bodo sporočili datum in uro za odvzem brisa. Plačilo opravite pred samim odvzemom brisa. S seboj potrebujete tudi zdravstveno kartico.

Izročanje izvida: V roku ene ure od odvzema brisa boste izvid prejeli prek SMS sporočila na številko, ki jo boste navedli ob prijavi na testiranje. V kolikor potrebujete pisni izvod rezultata testiranja, je potrebno SB Novo mesto o tem predhodno obvestiti. 

*****

V ambulantah Polje harmonije izvajajo testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Naročanje Novo mesto:

064 225 811, info@poljeharmonije.si

Naročanje Ljubljana:

051 203 336, md@poljeharmonije.si

*****

Zdravstveni dom Novo mesto izvaja množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi na SARS-CoV-2 v Novem mestu v KC Janez Trdina:

v ponedeljek, sredo in petek po naslednjem razporedu (v primeru praznika ali dela prostega dneva, se testiranje ne izvaja):

8.00-11.00 zaposleni na področju VIZ
11.00-13.00 osebe, ki izvajajo storitve ali prodajo blaga in je za njih določeno obvezno testiranje
13.00-16.00 brezplačno množično testiranje za splošno populacijo

Zdravstveni dom Novo mesto izvaja množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi na SARS-CoV-2 v Šentjerneju v KC Primož Trubar:

v torek in četrtek po naslednjem razporedu (v primeru praznika ali dela prostega dneva, se testiranje ne izvaja):

8.00-10.00 zaposleni na področju VIZ
10.00-12.00 brezplačno množično testiranje za splošno populacijo

Testiranje zaposlenih v podjetjih, za katere testiranje ni obvezno po odloku, se izvaja po predhodni najavi (potrebno je izpolniti obrazec, ki se nahaja na spletni strani ZD NM). ZD NM vam bo po prejetju obrazca sporočil okvirni termin testiranja. Po opravljenem testiranju bo naročniku - podjetju izdan račun za opravljeno storitev.

Testiranje je namenjeno asimptomatskim osebam, torej osebam brez znakov okužbe dihal. Pacienti z znaki okužbe dihal (temperatura, kašelj, bolečine v žrelu, slabo počutje …) se naj obrnejo na izbranega osebnega zdravnika za nadaljnjo zdravstveno obravnavo.

Vsi udeleženci testiranja morajo imeti s seboj kartico zdravstvenega zavarovanja in telefonsko številko, na katero bodo prejeli rezultat testiranja.

Testiranja s PCR testi, se bodo tako, kot do sedaj, izvajala na sedežu ZD NM (Kandijska cesta 4, Novo mesto).

*****

Zdravstveni dom Trebnje je za podjetja uvedel mobilno enoto, ki bo izvajala hitre antigenske teste na lokaciji podjetij. Cena storitve brez materiala je 15 evrov. Naročanje je možno preko telefona 040 672 254 ali e-naslova ambulanta.dmdps@zd-tr.si.

 

Vir: gov.si, SB Novo mesto, Polje harmonije, ZD Novo mesto, ZD Trebnje

Foto: United Nations COVID-19 Response

Nazaj