Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Novice

Vsi poslovni subjekti morajo imeti odprt transakcijski račun

Vsi poslovni subjekti morajo imeti odprt transakcijski račun

19.1.2023 - V skladu z Zakonom o davčnem postopku (ZDavP-2) morajo imeti vsi poslovni subjekti (to so vse osebe, ki so dolžne voditi poslovne knjige in evidence, torej gospodarske družbe, samostojni podjetniki, društva, zavodi in tako dalje) odprt transakcijski račun (v nadaljevanju: račun) pri ponudniku plačilnih storitev, to je pri banki ali hranilnici.
Več …

Predložitev letnih poročil za leto 2022

Predložitev letnih poročil za leto 2022

18.1.2023 - AJPES sporoča, da je aplikacija za predložitev letnih poročil za vse vrste poslovnih subjektov že na voljo. Zakonsko predpisan rok za predložitev podatkov iz letnega poročila (poenoteni obrazci) za namen državne statistike se izteče v petek, 31. 3. 2023. Naj spomnimo, da se letno poročilo, ki ga predložite AJPES, šteje kot priloga k davčnemu obračunu, zato vam ga ni treba pošiljati še Finančni upravi RS (FURS), vendar pa morate...
Več …

Napovedane spremembe Zakona o tujcih

Napovedane spremembe Zakona o tujcih

17.1.2023 - Ministrica za javno upravo v funkciji ministrice za notranje zadeve Sanja Ajanović Hovnik je na novinarski konferenci ob začetku leta predstavila načrt dela Ministrstva za notranje zadeve v letu 2023. Med prednostnimi nalogami v letu 2023 je tudi prenova migracijske zakonodaje, v okviru katerih ministrstvo pripravlja spremembe Zakona o tujcih.
Več …

Vlada potrdila predlog novele Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti

Vlada potrdila  predlog novele Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti

12.1.2023 - Evidenca o izrabi delovnega časa je ena izmed evidenc na področju dela in socialne varnosti, ki jo predpisuje Zakon o evidencah na področju dela in socialne varnosti (ZEPDSV) in z vidika izvajanja inšpekcijskega nadzora predstavlja osnovo za ugotavljanje izvajanja določb o delovnem času, odmorih in počitkih. Spoštovanje določb o delovnem času ter zagotavljanje počitkov in odmorov je pomembno z vidika zagotavljanja varnosti in zdravja...
Več …

Vlada sprejela predlog novele Zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize

Vlada sprejela predlog novele Zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize

12.1.2023 - Vlada Republike Slovenije je sprejela predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize. Namen je spremeniti in dopolniti obstoječi Zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize (ZPGOPEK), saj je bila 30. decembra 2022 sprejeta Uredba o določitvi cene električne energije za mikro, mala in srednja podjetja.
Več …

1 40 41 42 43 44 45 46