Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

3. posvet Sekcije za okolje in energijo

Okoljske škode in trajnostni razvoj

V evropkem tednu trajnostne energije je Sekcija za okolje in energijo organizirala svoj 3. posvet. Z njim smo želeli dati poudarek na nujnost razmišljanja v luči trajnostnega razvoja.

Stroški onesnaževanja in ostale škode, povzročene okolju s strani največjih svetovnih podjetij, bi slednja v primeru, da bi bila finančno odgovorna za svoje početje, stalo tretjino njihovega dobička. To je pokazala neobjavljena študija, opravljena za Združene narode. Čas je za razmislek. Kakšni so ukrepi in odgovornosti, če do okoljske škode pride? Kakšne so možnosti zavarovanja pred odgovornostjo za okoljske škode? Na ta vprašanja smo odgovorili na letošnjem posvetu.

Načelo previdnosti in preventive je ena izmed razsežnosti trajnostnega razvoja. Leta 1987 so Združeni narodi objavili Brundtlandovo poročilo, ki opredeljuje trajnostni razvoj kot "zadovoljevanje trenutnih potreb, ne da bi pri tem ogrožali zadovoljevanje potreb prihodnjih generacij''. Posvet je dokazal, da je v našem okolju veliko primerov dobrih praks, ki sledijo strategiji trajnostnega razvoja.