Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Finančno računovodski namig meseca

Zvišanje koncesijske dajatve ravno v času, ko se zaposluje največ študentov

24.5.2012

S 1. 6. 2012 stopi v veljavo Zakon za uravnoteženje javnih financ (ZUJF), ki prinaša dvig koncesijske dajatve za študentsko delo na 23 %, dodatna koncesijska dajatev ostaja 2 %.

Predlagamo vam, da naredite obračune za preteklo obdobje tako, da jih bodo na študentskih servisih obračunali do 31.05.2012, ki je zadnji dan, ko se koncesijska in dodatna koncesijska dajatev še obračunata po 14 %. 

Delodajalci bodo na neto zaslužek študentov ali dijakov dolžni plačati koncesijsko dajatev v višini 23 % in dodatno koncesijsko dajatev v višini 2 % ter davek na dodano vrednost v višini 20 % na koncesijsko dajatev in dodatno koncesijsko dajatev. Za delodajalce, davčne zavezance, ki odbijajo vstopni davek se torej strošek študentskega dela poviša za 9,65 %.

V 119. členu ZUJF se predlaga zvišanje davka pri izplačilu dobička z 20 % na 25 %. V kolikor nameravate izplačati dobiček lahko pri izplačilu do 1. 6. 2012, ko zakon stopi v veljavo, prihranite 5 % davka. Enako velja tudi pri prodaji delnic. 

____________________________________________________________

Sekcija računovodskih servisov (SRS) je začela izvajati mesečne namige z imenom Finančno računovodski namig meseca. Z namigi vas želimo opozoriti na določene teme, ki jih bodo glede na aktualnost izbirali in pripravljali člani SRS. Tokratni namig je pripravila predsednica SRS in direktorica računovodskega servisa Finline Vesna Gregorič.

 

 

Nazaj