Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Na voljo so dolgoročni krediti za mikro podjetja in samozaposlene

25.9.2012

Mikro podjetniki lahko najamejo kredit v višini do 25.000 evrov v okviru programa Progress (Progress Microfinance). Program financirata Evropska komisija in Evropska investicijska banka, upravlja pa ga Evropski investicijski sklad. Namenjen je povečanju dostopnosti finančnih sredstev za mikro podjetja ter samozaposlene in je usmerjen na skupine z omejenim dostopom do običajnega posojilnega trga.

Pogoji za pridobitev kredita:

Kreditojemalec je lahko katero koli mikro podjetje, ki zaposluje manj kot 10 oseb. Letni prihodki podjetja in letna bilančna vsota ne smeta presegati 2 milijonov evrov v zadnjem poslovnem letu. Kreditojemalec poleg tega ne sme biti plačilno nesposoben ali v stečajnem postopku.

Kreditni pogoji:

Kreditojemalec dobi moratorij na odplačilo glavnice najmanj do 31. decembra 2013, skrajni rok zapadlosti kredita pa je 22. december 2019. Podjetniki lahko kredit zavarujejo z menicami, poroštvom lastnika in nepremičnino ali z menicami in poroštvom fizičnih oseb (“bianco kredit”). Eden izmed pogojev za najem “bianco kredita” je, da podjetje posluje najmanj eno celo koledarsko oz. poslovno leto. Obrestne mere pri mikrokreditih so fiksne in znašajo 6- oz. 7-odstotkov (odvisno od načina zavarovanja kredita).

Sredstva so omejena in jih je mogoče najeti do 22. decembra 2013.


Več o programu na tej povezavi.

Nazaj