Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Obvestilo Ministrstva za pravosodje in javno upravo

Javni posvet na temo Podatki javnega sektorja in njihova ponovna uporaba s strani zasebnega sektorja

26.9.2012

Ministrstvo za pravosodje in javno upravo ob Svetovnem dnevu pravice vedeti organizira javni posvet na temo podatkov javnega sektorja in njihove ponovne uporabe s strani gospodarskega in širšega zasebnega sektorja.

V skladu z namenom Zakona o dostopu do informacij javnega značaja in v duhu predloga sprememb Direktive 2003/98/ES o ponovni uporabi informacij javnega sektorja so namreč organi pozvani, da kar v največji meri omogočajo ne le dostop do podatkov, s katerimi razpolagajo, temveč tudi njihovo ponovno uporabo s strani zasebnega sektorja. Podatki, ki so bili nekoč shranjeni v omarah javnih organov, so danes dani na razpolago zasebnemu sektorju, v obdelavo, analizo, oplemenitenje in izdelavo inovativnih digitalnih proizvodov in storitev (npr. vremenske napovedi,  navigacijske naprave, aplikacije nadgrajene resničnosti itd). V tem smislu, ponovna uporaba podatkov pomeni pomembno spodbudo za razmah digitalnega gospodarstva. Poleg tega obdelovanje podatkov iz javnih zbirk krepi vlogo državljanov, izboljšuje participativno demokracijo in prispeva k preglednosti, odgovornosti in večji učinkovitosti javnega sektorja.

Predpisi v zvezi s ponovno uporabo se uporabljajo za najrazličnejše podatke javnega sektorja (prostorske, okoljske, prometne, finančne itd), poleg tega so povezani s predpisi s področja intelektualne lastnine, varstva osebnih podatkov itd.

Namen posveta je predstavitev relevantne zakonodaje in aktualnih strategij EU na tem področju ter izmenjava informacij in izkušenj med glavnimi nacionalnimi akterji. Namen posveta je tudi opozarjanje na potrebo po proaktivni vlogi organov pri nudenju podatkov za ponovno uporabo oziroma omogočanju enostavnega prenosa podatkov za ponovno uporabo (npr. objava podatkov v strojno-berljivi obliki, odprti formati, interoperabilnost podatkov), ozaveščanje javnosti oziroma spodbujanje akterjev zasebnega sektorja, da v sodelovanju s pristojnimi organi, uresničijo svoje ideje in na podlagi oplemenitenih podatkov ustvarijo nove inovativne produkte in storitve. 

Posvet bo potekal bo v petek, 28. septembra 2012, od 9. do 14. ure, v Veliki sejni dvorani, na naslovu Langusova 4, Ljubljana.

Več o dogodku na tej povezavi.

Vir: Ministrstvo za pravosodje in javno upravo.

Nazaj