Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Finančno računovodski namig meseca

Zakaj morate imeti pravilnik o računovodstvu?

18.10.2012 - S Finančno računovodskimi namigi meseca Sekcija računovodskih servisov (SRS) članom GZDBK pomaga tako, da jih obvešča in opominja na aktualne finančno računovodske spremembe, dejstva in možnosti. Tokratni namig je pripravil Aleš Plantan, član izvršilnega odbora SRS in direktor računovodskega servisa Finskatt.

Kako opredelite nabavo opreme manjših vrednosti (telefonov, tiskalnikov, orodij, delovnih pripomočkov ipd.)? Je to poraba materiala, drobni inventar ali celo opredmeteno osnovno sredstvo, ki ima določeno dobo koristnosti? Na kakšen način določite dobo koristnosti?

Vsako podjetje naj bi v svojih aktih zapisalo izbrane možnosti, katerih se drži pri poslovnih odločitvah in poslovanju. Vkolikor je pravilnik o računovodstvu napisan sistematično, pregledno ter upošteva organizacijsko strukturo in procese v podjetju, bo znatno pripomogel k preglednosti poslovanja. Predvsem bo v pomoč odgovornim osebam kot opora pri vrednotenju, opredeljevanju poslovnih dogodkov in odločanju. Pomemben je tudi vidik primerljivosti podatkov v poslovnih izkazih med leti, zunanji uporabnik pa bo lahko pridobil celotno informacijo o pomenu posamezne postavke v izkazih.

Ali veste, da je dober pravilnik o računovodstvu:

• tisti, ki je sestavljen predvsem oz. samo za vaše podjetje, 
• sestavljen s strani tako odločevalske ekipe kot računovodje, 
• tisti, ki ga osebe, ki jih pravilnik zadeva, dobro poznajo in tudi upoštevajo.

Za pomoč pri snovanju novega ali izboljšavi obstoječega računovodskega pravilnika vam priporočamo tudi gradivo 4. računovodskega posveta SRS, ki smo ga imeli 4. oktobra 2012 v Dolenjskih Toplicah.

Nazaj