Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Priložnost za slovenske izvoznike

V prihodnjem letu bo v Srbijo moč izvažati številne izdelke brez carin

11.12.2012 - Srbija bo v prihajajočem letu v skladu z dogovorom o liberalizaciji trgovine z EU znižala oz. ukinila carine na večino industrijskih izdelkov, izvzeti bodo le t.i. občutljivi izdelki, z letom 2014 pa naj bi bili vsi industrijski izdelki iz EU carin prosti.

Napovedana ukinitev prinaša slovenskim izvoznikom obilo priložnosti, saj bodo slovenski izdelki tako cenovno konkurenčnejši. 

S prihodnjim letom bodo slovenski izvozniki lahko v Srbijo, pa tudi v BiH, za katero tudi velja sporazum z EU, izvažali brez carin večino industrijskih izdelkov. Carina pri izvozu v Srbijo ostaja za t.i. občutljive izdelke, med katere sodijo denimo motokultivatorji, traktorji, nekateri električni stroji, kolesa, pa tudi nekateri mlečni izdelki, npr. jogurt.

Izenačitev pogojev z domačimi proizvajalci je dobra novica za slovenske izvoznike, saj bodo tako lahko cenovno konkurenčnejši, priložnosti pa lahko na kratek rok iščejo predvsem slovenski proizvajalci avtomobilov, različnih strojev, kave, kozmetike, tekstila in hrane. Predvsem pri slednji bo nastalo precej prostora, saj se bodo slovenska podjetja zaradi vstopa Hrvaške v EU vsaj načelno izenačila s hrvaškimi konkurenti, ki so bili doslej na nekaterih področjih zaradi sporazuma Cefta, v kateri sta Srbija in Hrvaška do konca letošnjega leta, na boljšem od slovenskih družb.

Glavne priložnosti se slovenskim podjetjem kažejo na področju sodelovanja pri gradnji in postavitvi infrastrukture, dobav kmetijske mehanizacije in rešitev za kmetijstvo, telekomunikacij, informacijske tehnologije, turizma in energetike. Pri energetiki gre predvsem za obnovljive vire energije.

Srbija je v zadnjih letih ob približevanju k EU sprejela tudi več ukrepov za ukrotitev korupcije in birokratizacije, intenzivno je začela obračunavati s kriminalom, tudi gospodarskim, ki je doslej zaradi zvez s politiko veljal za nedotakljivega. Preiskali in preklicali so več privatizacij, v katerih so sodelovali tako srbski kot tudi tuji državljani. Kljub navedenemu pri poslovanju s Srbijo svetujejo precej previdnosti, težava so tako plačilni roki, sodna izterjava plačil, svoje pa k negativnim novicam prispeva tudi nacionalna valuta, dinar, ki je v zadnjih mesecih izgubil več deset odstotkov.

Povzeto po: Bojan Pivk, Izvozno okno.

Nazaj