Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Obvestilo Zavoda RS za zaposlovanje

Začetek izvajanja sporazuma o zaposlovanju delavcev migrantov iz BIH v Sloveniji

1.3.2013 - S 1. marcem 2013 se je pričel izvajati Sporazum med Vlado RS in Svetom ministrov Bosne in Hercegovine o zaposlovanju državljanov Bosne in Hercegovine v Republiki Sloveniji. Sporazum celovito ureja pogoje in postopke zaposlovanja državljanov BiH v RS.

Zaposlovanje državljanov BiH v Sloveniji bo tako od 1. marca 2013 mogoče le na podlagi Sporazuma med Vlado RS in Svetom ministrov BiH o zaposlovanju državljanov BiH v RS, ki določa tako pogoje in obseg zaposlovanja državljanov BIH v Sloveniji kot tudi pogoje in postopke za izdajo dovoljenja za zaposlitev delavcev BIH v Sloveniji, pravice do prebivanja v  Sloveniji še naprej ureja Zakon o tujcih.

Delodajalec v Sloveniji bo lahko v skladu s sporazumom zaposlil delavce migrante iz BiH, če:

  • so kandidati starejši od 18 let in so kot brezposelne osebe prijavljene najmanj 30 dnipri pristojnih javnih službah za zaposlovanje v BIH (razen v primeru strokovne zaposlitve, to je zaposlitve s polnim delovnim časom, za katero delavec migrant prejme plačilo v višini najmanj trikratnika minimalne plače v RS, kjer je možna zaposlitev tudi, če delavci ne izpolnjujejo pogoja predhodne 30-dnevne prijave),
  • na trgu dela v Sloveniji ni ustreznih domačih kandidatov za ponujeno prosto delovno mesto,
  • delodajalec izpolnjuje zakonske pogoje za zaposlitev tujca.

Postopek pridobitve dovoljenja: Po novem bo moral delodajalec v RS, ki bo želel zaposliti državljana BiH, najprej ustrezno prijaviti prosto delovno mesto pri Zavodu za zaposlovanje (Zavod). Na obrazcu prijava prostega delovnega bo posebej izpostavil, da gre za zaposlitev državljana BiH ter ali želi samo seznam ustreznih kandidatov ali pa želi z njimi opraviti tudi razgovore. Zavod bo preveril ustreznost delodajalca ter domačih kandidatov, prijavljenih v evidenci. Če bodo pogoji izpolnjeni, bo Zavod Agenciji za delo in zaposlovanje Bosne in Hercegovine po elektronski pošti posredoval podatke o delodajalcu in prostem delovnem mestu.

Agencija za delo in zaposlovanje BiH bo, v sodelovanju z javnimi službami za zaposlovanje, organizirala postopek oglaševanja in obveščanja, vabljenja in izbiro kandidatov za zaposlitev v RS ter poslala predlog ustreznih kandidatov.

Vkolikor bo delodajalec izbral kandidate samo na podlagi predloga ustreznih kandidatov, bo o končnem izboru obvestil Agencijo za delo in zaposlovanje BiH najpozneje v 5 delovnih dneh. Če bo delodajalec v prijavi prostega delovnega mesta na obrazcu označil, da želi z izbranimi kandidati opraviti razgovore, bo  Agencija za delo in zaposlovanje BiH delodajalca obenem tudi povabila k udeležbi na razgovore, ki se bodo izvedli v Bosni in Hercegovini.

Pogodbo o zaposlitvi z izbranim kandidatom bo lahko delodajalec sklenil takoj po razgovoru na kraju samem v  državi izvora, lahko pa jo bo poslal na Agencijo za delo in zaposlovanje BiH, ki bo poskrbela, da bo izbrani kandidat podpisal pogodbo o zaposlitvi, nato pa tako sklenjeno pogodbo skupaj s potrebno dokumentacijo poslala delodajalcu in Zavodu. Pogodba o zaposlitvi bo morala biti sklenjena najmanj za dobo enega leta.

Šele po zaključku izbora kandidata (delavca migranta) in sklenitvi pogodbe o zaposlitvi bo delodajalec vložil vlogo za izdajo dovoljenja pri Zavodu RS za zaposlovanje (obrazec TUJ-BiH). Zavod bo o vlogi za izdajo delovnega dovoljenja odloči najpozneje v 15 dneh od prejete popolne vloge.

Delovno dovoljenje: Delovno dovoljenje na podlagi Sporazuma sebo izdalo z veljavnostjo treh let. Delavec migrant bo lahko svoje dovoljenje podaljšal za nadaljnja tri leta. Dovoljenje bo dobil delodajalec in po prihodu v RS tudi delavec migrant.

Prvo leto zaposlitve bo moral biti delavec migrant zaposlen pri delodajalcu, ki je vložil vlogo za izdajo dovoljenja, oziroma pri njegovem pravnem nasledniku. Po preteku prvega leta zaposlitve ima delavec migrant v preostalem obdobju veljavnosti dovoljenja prost dostop na slovenski trg dela.

Delavec migrant, ki po prvem letu zaposlitve izgubi zaposlitev, vendar ne po svoji krivdi, ima pravico, da se vpiše v evidenco brezposelnih oseb in lahko v skladu z zakonodajo države zaposlitve in mednarodnimi pogodbami uveljavlja pravice iz naslova brezposelnosti.

Vrnitev delavca migranta: Vrnitev v Bosno in Hercegovino morajo delavci migranti prijaviti pristojni javni službi za zaposlitev, ta pa obvesti Agencijo za delo in zaposlovanje Bosne Hercegovine, ki vodi poimensko evidenco o delavcih migrantih, ki so prijavili svojo vrnitev.  Ponovna vrnitev delavca migranta v Republiko Slovenijo je mogoča po najmanj šestmesečni prekinitvi zakonitega prebivanja. Ponovna vrnitev pomeni, da je bil delavec migrant že zaposlen v RS in se je po prenehanju veljavnosti dovoljenja prostovoljno vrnil v državo izvora.

Sporazum se ne uporablja za državljane Bosne in Hercegovine, ki:

  • so 1. 3. 2013 na  dan uveljavitve tega sporazuma zakonito zaposleni v RS;
  • v primeru sezonske zaposlitve, zaposlitve poslovodnih delavcev in v primeru zaposlitve oziroma prostovoljnega dela zaradi usposabljanja in izpopolnjevanja na področju medicine;
  • imajo v RS izdano dovoljenje za stalno prebivanje;
  • v RS prebivajo na podlagi združevanja družine;
  • jim je v RS priznan status raziskovalca;
  • v RS ustanovijo ali soustanovijo osebno gospodarsko družbo in na podlagi ustanoviteljskih pravic zastopajo družbo ali se registrirajo kot samostojni podjetniki posamezniki;
  • na podlagi šolanja v državi zaposlitve lahko pridobijo osebno delovno dovoljenje;
  • vlagajo vlogo za pridobitev modre karte, dovoljenja za vstop in prebivanje za namene visokokvalificirane zaposlitve.

Služba za zaposlovanje tujcev bo informacije o izvajanju Sporazuma o zaposlovanju državljanov BiH v RS in postopkih izdaje dovoljenj objavljala na spletnih straneh Zavoda.

Povezava do obvestila na strani Zavoda RS za zaposlovanje

Nazaj