Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Sporazum o vzpostavitvi enotnega patentnega sodišča

Bistveno cenejša patentna zaščita

Avtor fotografije: Stuart Miles (http://www.freedigitalphotos.net/).

6.3.2013

Članice EU so pred kratkim v Bruslju podpisale sporazum o vzpostavitvi enotnega patentnega sodišča. Z njegovo uveljavitvijo bo EU korak bližje k vzpostavitvi enotne patentne zaščite, za kar si države članice  prizadevajo že več desetletij. Nova ureditev bo tudi omogočila bistveno, celo petkrat, cenejšo patentno zaščito od obstoječe ureditve, kar bo okrepilo patentno dejavnost podjetij EU. Enotni patent bo veljaven v vseh sodelujočih državah članicah, za njegovo pridobitev pa bo treba vložiti eno samo prijavo.

Sporazum med drugim predvideva vzpostavitev Centra za arbitražo in mediacijo z delnim sedežem v Ljubljani in Lizboni. Modalitete delovanja centra bodo predmet obravnave v okviru priprav na zagon patentne ureditve, že sam sporazum pa daje pomemben poudarek izvensodnemu reševanju sporov v okviru Centra za arbitražo in mediacijo, ki bo še dodatno razbremenilo predvsem mala in srednje velika podjetja.

Sporazum je podpisalo 24 držav pogodbenic, se bodo pa nekatere sporazumu še pridružile. Edina država članica, ki ni napovedala pristopa k sporazumu, je Španija. Poleg Sporazuma o vzpostavitvi enotnega patentnega sodišča sta del patentnega svežnja še uredba o okrepljenem sodelovanju na pri vzpostavitvi enotne patentne zaščite ter uredba o ureditvi prevajanja, ki so ju ministri potrdili decembra lani. Celotni sveženj naj bi omogočal podelitev prvega evropskega patenta z enotnim učinkom prihodnje leto.

Vir: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Avtor fotografije: Stuart Miles (http://www.freedigitalphotos.net/).

Nazaj