Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Vlada sprejela Program dela in finančni načrt SPIRIT Slovenija 2013-2014

Vlada sprejela Program dela in finančni načrt SPIRIT Slovenija 2013-2014

12.3.2013 - Vlada Republike Slovenije je 5. marca 2013 dala soglasje k Programu dela in finančnemu načrtu Javne agencije Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma 2013 - 2014.

Od začetka leta 2013 je slovenski gospodarski prostor bogatejši za institucijo, ki pomeni pomemben korak naprej pri doseganju večje učinkovitosti in konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. Z začetkom leta je s svojim delom začela Javna agencija Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, tehnološkega razvoja, investicij in turizma ali krajše SPIRIT Slovenija, javna agencija.

SPIRIT Slovenija pod eno krovno agencijo združuje najpomembnejša področja slovenskega gospodarstva: podjetništvo, inovativnost, tehnološki razvoj, investicije in turizem. Z združitvijo institucij Javne agencije RS za podjetništvo in tuje investicije, Slovenske turistične organizacije in Javne agencije za tehnološki razvoj RS je tako nastala agencija, ki za slovensko gospodarstvo pomeni zagotavljanje podpore na usklajen, pregleden in celovit način.

Aktivnosti agencije bodo sledile željam in pričakovanjem slovenskih podjetij, saj se na agenciji zavedajo, da se je mogoče v vse bolj zaostrenih globalnih konkurenčnih razmerah ob bok najuspešnejšim državam uvrstili le z usklajenim, predvsem pa partnerskim nastopom. Zaostrene gospodarske razmere od slovenskega gospodarstva zahtevajo še več napora za doseganje želenih rezultatov, zato bodo v agenciji slovenskim podjetjem nudili celovito podporo pri predstavitvi ter prodaji izdelkov in storitev na izbranih trgih.

Javna agencija SPIRIT Slovenije bo kot ključna agencija za dvig konkurenčnosti gospodarstva delovala tudi na področju analiziranja in izboljšanja konkurenčnega položaja Slovenije, cilj aktivnosti je izboljšanje uvrstitve Slovenije na mednarodnih lestvicah konkurenčnosti.

Na področju finančnih spodbud podjetjem bo agencija SPIRIT Slovenija dodeljevala finančne spodbude podjetjem preko javnih razpisov in naročil za (so)financiranje razvojnih projektov podjetij in drugih nosilcev razvoja na primer v obliki neposrednih finančnih spodbud in ukrepov za posebne ciljne skupine (na primer mladim, tujim investitorjem …).

Agencija bo po napovedih tudi razvijala in izvajala vrsto podpornih storitev za podjetja: tržne raziskave na tujih trgih, raziskave s ciljem podpore pri oblikovanju politik, analize o ključnih podjetjih in centrih, ki predstavljajo jedra znanja slovenske industrije in kritično maso slovenskega gospodarstva ter raziskovalnih institucij z visoko dodano vrednostjo v svetovnem merilu, vse z namenom povečanja gospodarskega učinka za Slovenijo, spletne portale, …

Na področju spodbujanja internacionalizacije in tujih neposrednih investicij bo agencija izvajala vrsto komplementarnih aktivnosti za podjetja v vseh fazah mednarodnega poslovanja, s katerimi bo slovenskim podjetjem omogočila učinkovito širjenje poslovanja v tujino. Pri privabljanju tujih neposrednih investicij se bo osredotočala na aktivnosti, povezane z intenzivnim trženjem in promocijo Slovenije kot lokacije za TNI, predvsem v dejavnosti z višjo dodano vrednostjo. Poleg tega bo agencija stremela tudi k organizaciji vhodnih in izhodnih sektorskih in specializiranih delegacij, v okviru katerih se bodo prekrivala različna področja. Agencija tudi vzpostavlja sodelovanje s podobnimi institucijami v okviru sporazumov o sodelovanju, ki so podlaga za implementacijo in nadgrajevanje razvojnih partnerstev slovenskih in tujih podjetij.

Leto 2013 bo za slovensko gospodarstvo prelomno leto na poti do večje konkurenčnosti. Pri agenciji bodo zato s prizadevanji za intenzivno podporo slovenskim podjetjem pri razvoju, še posebej pa promociji, sledili željam in potrebam gospodarskih subjektov. Program dela javne agencije SPIRIT Slovenija za leto 2013 priča o številnih aktivnostih in projektih, ki jih namerava agencija izvesti v naslednjih 12-ih mesecih s ciljem v kar največji meri izkoristiti potencial, ki ga ima slovensko gospodarstvo na ključnih in ostalih trgih.

Program dela agencije SPIRIT Slovenija 2013 - 2014

Vir: JAPTI.

Nazaj