Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Obvestilo Sekcije za informatiko

Nova pravila glede uporabe piškotkov na spletnih straneh

Nova pravila glede uporabe piškotkov na spletnih straneh

25.3.2013 - Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012), ki je začel veljati sredi januarja 2013, prinaša nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Piškotek je majhna datoteka, ki se ob obisku spletnih strani naloži na uporabnikov računalnik. Ob nadaljnjih obiskih spletna stran s pomočjo piškotkov pridobi podatke o naloženem piškotku in uporabnika prepozna. Piškotki so pomembni za delovanje spletnih strani, saj omogočajo, da je uporabnikova izkušnja boljša. Z njihovo pomočjo je mogoče analizirati pomet na spletni strani, prav tako omogočajo napredne oglaševalske tehnike. Hkrati je z uporabo piškotkov mogoče slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, brez vednosti uporabnikov elektronskih komunikacij.

Posameznik ima ustavno in zakonsko pravico do varstva svojih podatkov – pravico do samo-odločanja o svoji informacijski zasebnosti in v tem smislu piškotki pomenijo poseg v njegovo zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Nova zakonodaja uporabe piškotkov ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila – pod kakšnimi pogoji in kako je piškotke in podobne tehnologije dovoljeno uporabljati. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.

Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.

Informacijski pooblaščenec je objavil smernice o tem, kako prilagoditi uporabo piškotkov na spletnih straneh novim zahtevam zakonodaje.

Brošura: Kdaj lahko uporabimo piškotke?

Povzeto po: Javne informacije Slovenije, Informacijski pooblaščenec.

Fotografija: Justingun (FreeDigitalPhotos.net). 

Nazaj