Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Obvestilo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo

Vabilo na posvet z izvozniki in uvozniki v ZDA in/ali na Japonsko ter drugimi interesenti

5.4.2013 - Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo v zvezi začetkom pogajanj za sklenitev prostotrgovinskega sporazuma z Japonsko, ki je bil potrjen v marcu 2013, in skorajšnjim začetkom pogajanj z ZDA (pogajalske smernice držav članic EU bodo predvidoma potrjene do konca junija 2013), vabijo na posvet obstoječe ter zainteresirane izvoznike in uvoznike za navedeni državi.

Sporazuma bosta obsegala široka področja od odprave carinskih in necarinskih ovir do liberalizacije trgovine s storitvami, zaščito investicij, dostop do trgov javnih naročil, varstvo pravic intelektualne lastnine, približevanje predpisov, standardov ipd. Skladno z evropskim pravnim redom se bo v imenu držav članic pogajala Evropska komisija, ta pa se bo v pogajalskem procesu redno posvetovala z državami članicami.

Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo želijo identificirati interese slovenskih podjetij, ki že poslujejo oziroma nameravajo poslovati z ameriškim in/ali japonskim tržiščem, vključno z morebitnimi trgovinskimi ovirami, kar bo služilo kot podlaga za aktivno sodelovanje z Evropsko komisijo tako v procesu obravnave pogajalskih smernic kot v procesu pogajanj. V ta namen vabijo k udeležbi na posvetu, ki bo potekal v četrtek, 11. aprila 2013, ob 10. uri v veliki sejni sobi v III. nadstropju Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (Kotnikova 5, Ljubljana). Posvet bo namenjen osebni izmenjavi informacij in stališč.

Udeležbo je potrebno potrditi na e-naslova: mirjam.zdovc@gov.si in suzana.papez-skubic@gov.si do torka, 9. aprila 2013, do konca delovnega dne. 

Vkolikor se sestanka kljub interesu ne bi mogli udeležiti, lahko na zgoraj navedena naslova sporočite, ali se pri poslovanju z Japonsko in/ali ZDA soočate s kakršnimi koli težavami oz. da posredujete svoje ofenzivne ali defenzivne interese (npr. neželeno znižanje EU carin), vezane na poslovanje s tema državama.

Vir: MGRT.

Nazaj