Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Obvestilo Zavoda RS za zaposlovanje

Nova elektronska storitev za delodajalce

Nova elektronska storitev za delodajalce

18.4.2013 - Na Zavodu RS za zaposlovanje so vpeljali novo elektronsko storitev za delodajalce eDOR (Obveščanje o Delavcih v Odpovednem Roku), ki delodajalcem omogoča elektronsko sporočanje podatkov o odpovedi pogodb o zaposlitvi iz poslovnih razlogov in razloga nesposobnosti ter višini nadomestila delavčeve bruto plače za iskanje nove zaposlitve.

V skladu z novo zakonodajo, ki ureja trg dela, se v evidenco iskalcev zaposlitve pri Zavodu prijavijo delavci v času odpovednega roka, po odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali razloga nesposobnosti, če jim delodajalci niso ponudili sklenitve nove pogodbe o zaposlitvi po Zakonu o delovnih razmerjih. Pri Zavodu se prijavijo najkasneje v treh delovnih dneh po vročeni odpovedi pogodbe o zaposlitvi, zaradi pridobivanja informacij o trgu dela in zaposlovanju ter pomoči pri iskanju zaposlitve in povečanju zaposlitvenih možnosti.

Po novem mora delodajalec omogočiti takšnemu delavcu v odpovednem roku odsotnost z dela najmanj en dan na teden zaradi uveljavljanja pomoči pri iskanju zaposlitve (vključevanje v ukrepe trga dela). Takšnemu delavcu se za čas njegove odsotnosti z dela zaradi uveljavljanja pomoči pri iskanju zaposlitve skrajša trajanje denarnega nadomestila v prvem mesecu upravičenosti. Vse to velja tudi, če se delavec kljub odobreni odsotnosti z dela ne prijavi pri Zavodu oziroma če se prijavi, vendar ne izpolnjuje dogovorjenih obveznosti iz zaposlitvenega načrta. Za čas odsotnosti z dela se delodajalcu povrne izplačano nadomestilo stroška delavčeve bruto plače.

Podatke o odpovedi pogodb o zaposlitvi iz poslovnih razlogov in razloga nesposobnosti ter višini nadomestila delavčeve bruto plače za iskanje nove zaposlitve bodo delodajalci posredovali Zavodu s pomočjo nove elektronske storitve za delodajalce eDOR (Obveščanje o Delavcih v Odpovednem Roku).

Vir: http://www.ess.gov.si.

Nazaj