Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Srečanje »Konstruktiven socialni dialog«

18.2.2009

Gospodarska zbornica Dolenjske in Bele krajine je 18.2.2009 organizirala srečanje, poimenovano »Konstruktiven socialni dialog«.

Na srečanju so bili poleg predstavnikov Zavoda za zaposlovanje, sindikatov, Društva za kadrovsko dejavnost Dolenjske in Bele krajine in Sekcije za ravnanje s človeškimi viri pri Gospodarski zbornici Dolenjske in Bele krajine, prisotni predsedniki uprav največjih podjetij v regiji (Krka, Revoz, Danfoss Compressors, Adria Mobil in Kolpa), ki so nas v preteklosti razveseljevala z dobrimi poslovnimi rezultati, danes pa se nekatera izmed naštetih, srečujejo z znatnim znižanjem naročil. Na tokratnem srečanju predstavniki podjetij, ki se s težavami soočajo že dalj časa, niso bili prisotni.

Namen srečanja je bil izmenjati izkušnje in poglede v zdajšnjih zaostrenih gospodarskih razmerah in ohraniti oziroma vzpostaviti zaupanje med socialnimi partnerji.

Znano je, da se del podjetij v regiji srečuje z manjšimi naročili. Najbolj so prizadete tiste panoge, ki so v preteklosti premalo vlagale v razvoj lastne blagovne znamke in razvoj lastnih izdelkov. Ker je regijsko gospodarstvo izrazito izvozno usmerjeno je dodatna težava pri poslovanju valutno tveganje, saj so na mnogih tujih tržiščih soočeni z devalvacijo domače valute.

Zaposleni se zavedajo gospodarske krize in dejstva, da je potrebno proizvedeno prodati in dobiti plačano ter da bo za enake rezultate potrebno več naporov. Od delodajalcev si želijo korektnega odnosa, jasne predstavitve razmer in načrtovanih ukrepov. Delodajalci opažajo, da je zavzetost za delo višja. Sindikati v podjetjih in v regiji so se izkazali za konstruktivne in razumejo tržne razmere.

Delodajalci so pokazali veliko pripravljenosti za ohranitev delovnih mest, seveda je potrebno upoštevati, da hitre spremembe v svetu zahtevajo tudi hitro prilagajanje delovne sile. Potrebno se je nenehno izobraževati, dopolnjevati svoje znanje in ga širiti. Prekvalifikacija in prerazporeditev ni kazen, je nujnost.

Rešitev iz sedanje gospodarske situacije je predvsem v iskanju novih trgov, povečanju prodaje na tuje trge in v vlaganju naporov, da za narejeno dobimo plačilo. Dane so bile številne pobude in predlogi za izboljšanje pogojev poslovanja, katere bomo posredovali na ustrezne inštitucije.

V sedanjih zaostrenih gospodarskih razmerah je še toliko bolj pomembna stalna skrb za zaupanje med socialnimi partnerji. S to mislijo so prisotni zaključili s srečanjem, ki je upravičilo svoj naslov.

Nazaj