Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Izračun prispevkov za samostojne podjetnike v letu 2014

Izračun prispevkov za samostojne podjetnike v letu 2014

21.1.2014

Skladno s sprejetjem ZPIZ-2, ki stopi v veljavo s 1. 1. 2014, se bo spremenil tudi način določanja osnove za plačilo prispevkov za samostojne podjetnike. Največja sprememba je v tem, da se ukinja osem zavarovalnih razredov za določitev prispevkov.

Namesto dosedanjih razredov se uvajata dva razreda, pri čemer določa prvi razred najnižjo osnovo za plačilo prispevkov, drugi razred pa individualizirano zavarovalno osnovo.

V Pravilniku o določanju zavarovalne osnove (UL RS št 89/13 z dne 28.10.2013; veljavnost in uporaba od 01.01.2014 dalje) je zavarovalna osnova dobiček ugotovljen v skladu z zakonom ki ureja dohodnino, v katerem niso upoštevani obračunani prispevki za obvezno socialno zavarovanje, ter znižanje in povečanje davčne osnove, preračunan na mesec. Sistem določanja zavarovalne osnove tako ostaja nespremenjen. Glavna sprememba je v določitvi dobička samostojnega podjetnika.

Katere so glavne spremembe pri določanju dobička samostojnega podjetnika za določitev zavarovalne osnove:

  • Ukinjajo se splošna in posebne olajšave in uvaja stopnja znižanja ugotovljenega dobička. Ta bo v letu 2014 30%, letu 2015 28%, od leta 2016 dalje bo znižanje 25%. 
  • Znižanje osnove velja tudi za samostojne podjetnike ki uveljavljajo normirane odhodke, za katere po ZPIZ-1 ni bilo mogoče uveljavljati olajšav.
Več si preberite na povezavi: http://mladipodjetnik.si/podjetniski-koticek/racunovodstvo/izracun-prispevkov-za-samozaposlene-osebe-v-letu-2014

 

Vir: Mladi podjetnik

Foto: freedigitalphoto.net/moomsabuy

Nazaj