Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Državni zbor sprejel energetski zakon

Državni zbor sprejel energetski zakon

31.1.2014

DZ je danes s 44 glasovi za in 25 proti sprejel nov energetski zakon, ki med drugim v slovenski pravni red prenaša tretji energetski sveženj. Zakon prinaša novosti na področju energetske učinkovitosti, krepi pravice potrošnikov in pristojnosti agencije za energijo ter vzpostavlja strukturo nacionalnih strateških dokumentov.

Po pojasnilih državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Bojana Kumra predlagani zakon v slovenski pravni red prenaša določbe 10 evropskih direktiv, ki urejajo področje trga z energijo ter spodbujanje energetske učinkovitosti in obnovljivih virov energije.

Zaradi plinske in električne direktive Sloveniji, ker ju ni pravočasno implementirala - to bi morala storiti do marca 2011 - grozi plačilo denarne kazni.

Zakon na novo ureja področje strateških dokumentov energetske politike in energetske infrastrukture. Osnovni razvojni dokument bo energetski koncept Slovenije, s katerim bodo po pojasnilih državnega sekretarja določeni cilji konkurenčne, trajnostno naravnane in zanesljive oskrbe z energijo za naslednjih 20 let in okvirno tudi za naslednjih 40 let. Več >

Vir: Finance.si

Foto: a454/freedigitalphotos.net

Nazaj