Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Srečanje gospodarstva v Razvojnem svetu kohezijske regije Vzhodna in Zahodna Slovenija

29.5.2014

Hrastnik, 21. maj 2014 - Državna sekretarka Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) Andreja Kert se je v sredo, 21. maja 2014, udeležila srečanja predstavnikov gospodarstva v Razvojnem svetu kohezijske regije Vzhodna in Zahodna Slovenija. S sodelavci SVRK je predstavila evropsko kohezijsko politiko v programskem obdobju 2014-2020 in si ogledala Steklarno Hrastnik d. d.

Kot je povedala Andreja Kert je za aktivno in nemoteno izvajanje programskega obdobja 2007-2013 in programiranja programskega obdobja 2014-2020 nujno tekoče opravljanje dela na vseh področjih, za katere je zadolžen organ upravljanja. »Naredila bom vse, da se bodo tudi sedaj, ko vlada opravlja le tekoče posle, sprejemale odločitve, ki so pomembne za aktivno črpanje in čim prejšnji začetek izvajanja programskega obdobja 2014-2020. Tu nas namreč zavezujejo tudi roki, ki jih je opredelila Evropska komisija« je dejala.

Predstavila je, da bo Slovenija do leta 2020 v okviru strukturnih skladov in Kohezijskega sklada upravičena do 3,2 milijarde evrov, država pa jih bo usmerila bomo v vse tiste naložbe, ki bodo Sloveniji prinesle dolgotrajno in vzdržno gospodarsko rast ter v zaposlovanje ob upoštevanju trajnostne rabe virov in trajnostne mobilnosti, okoljskih izzivov in podnebnih sprememb.

Največ sredstev bo Slovenija namenila za spodbujanje raziskav, inovacij in tehnološkega razvoja. Torej za projekte, ki bodo prispevali k večji konkurenčnosti našega gospodarstva in zaposlovanju.

  • Več kot milijardo evrov bo namenjenih za spodbujanje podjetništva, zagon novih podjetij, internacionalizacijo ter razvoj novih poslovnih modelov za mala in srednja podjetja;
  • več kot 500 milijonov evrov bo namenjenih vlaganju v zaposlovanje, krepitev in razvoj človeških virov, mobilnost in vlaganja v izobraževalni sistem in sistem usposabljanja za hitrejši prehod na trg dela;
  • 100 milijonov evrov vzdržnemu vključevanju mladih na trg dela;
  • 200 milijonov evrov za povečevanje socialne vključenosti in zmanjševanje tveganja revščine ter aktivno staranje;
  • milijardo evrov sredstev Kohezijskega sklada pa bo Slovenija usmerila v izgradnjo okoljske in prometne infrastrukture ter na področje trajnostne rabe energije.

Po besedah državne sekretarke bodo v obdobju 2014-2020 sofinancirani predvsem tisti projekti, ki bodo povečevali konkurenčnost gospodarstva ter zagotovili kakovostna in dolgoročna delovna mesta.

Nazaj