Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Evropski teden varnosti in zdravja pri delu 2014

Evropski teden varnosti in zdravja pri delu 2014

21.10.2014 - Od 20. do 24. oktobra poteka Evropski teden varnosti in zdravja pri delu 2014 z aktualno temo Obvladajmo stres za zdrava delovna mesta.

V tem tednu poteka Evropski teden varnosti in zdravja pri delu 2014, ki je vrhunec kampanje Zdravo delovno okolje. Ob tej priložnosti se bo po Evropi zvrstilo več sto dogodkov. Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu (EU-OSHA) in njena skupnost partnerjev želijo z nadaljevanjem aktualne teme – obvladajmo stres za zdrava delovna mesta – v Evropi spodbuditi razpravo o stresu in psihosocialnih tveganjih na delovnem mestu ter mogočih ukrepih za njihovo skupno obvladovanje.

Stanje na področju psihosocialnih tveganj v Sloveniji je še posebej zaskrbljujoče. Raziskave kažejo, da večina slovenskih anketirancev poroča, da pri delu doživljajo stres, medtem ko jih je več kot 40 % navajalo splošno utrujenost. Podatki za Slovenijo so ponovno potrdili visoko intenzivnost dela in slabo organizacijo dela. V primerjavi z EU27 je v Sloveniji sicer manj besednih žalitev, pogostejše pa so grožnje in ponižujoče ravnanje.

Kampanja je prava priložnost, da se v večji meri posvetimo odpravljanju vzrokov za nastalo stanje. Poleg tehnik za prepoznavanje in obvladovanje stresa za delavce, ki jih je treba razviti, je treba razviti tudi dobre prakse prilagajanja organizacije dela novim gospodarskim razmeram ter spodbuditi nove modele vodenja in upravljanja s človeškimi viri. V Sloveniji imamo kar nekaj dobrih praks, ki zvišujejo učinkovitost delavcev in bi jih bilo potrebno deliti z vsemi delodajalci.

Več o kampanji >

Vir: spletna stran MDDSZ

Nazaj