Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Napovedujemo

Dan odprtih vrat slovenskega gospodarstva za mladino in starše

Dan odprtih vrat slovenskega gospodarstva za mladino in starše

17.11.2014 - 27. novembra, ob 16. uri bodo podjetja po vsej Sloveniji odprla svoja vrata devetošolcem in njihovim staršem ter jim predstavila delovne procese in pogoje dela v svojem delovnem okolju. Do danes je prijavljenih že več kot 165 podjetij.

Pobuda je nastala na podlagi informacij podjetij, članic GZS, o težavah, s katerimi se kljub visoki brezposelnosti srečujejo pri kadrovanju. Pobudo podpira tudi GZDBK.

Zakaj Dan odprtih vrat?

Poklicno odločanje mladine na prehodu iz osnovne šole v srednješolsko izobraževanje je težka naloga za otroke in njihove starše. V Sloveniji v primarnem izobraževanju otroci niso deležni zadostne poklicne vzgoje in karierne orientacije, zato slabo poznajo poklice, še posebej tiste, ki so njihovim očem bolj skriti. Že tradicionalno je odločanje za poklicno izobraževanje oz. naravoslovno tehnične poklice nizko. Zbiranje ustreznih informacij je zato izjemnega pomena. Dan odprtih vrat slovenskega gospodarstva za mladino in starše je ena od aktivnosti, s katero želimo mladim in njihovim staršem pomagati pri prvem koraku na njihovi poti k izbiri poklica - zbiranju informacij. 

Zakaj vključujemo tudi starše?

Starši  igrajo pomembno vlogo pri poklicnem odločanju svojih otrok, pogosto pa nimajo dovolj informacij o poklicih, pogojih dela, trgu dela ali pa imajo nepravilne predstave o t. i. tehniških poklicih.

Zakaj odpremo vrata v popoldanskem času?

Predvsem zato, da bodo lahko starši učence spremljali.

Zakaj vsa podjetja na isti dan?

Organizirati želimo odmevno akcijo, ki bo tudi v javnosti »slišana«, kar bo še dodatno vplivalo na boljše informiranje celotne populacije učencev in staršev.

 

SEZNAM SODELUJOČIH PODJETIJ >

 

Seznami sodelujočih podjetij so bili poslani na osnovne šole. Devetošolci so te sezname že odnesli svojim staršem. V naslednjih dneh se bodo starši in otroci odločili, katero podjetje želijo obiskati. 

 

Foto: digitalart/freedigitalphotos.net

Nazaj