Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

SPIRIT Slovenija objavila Javni natečaj za evropske nagrade za spodbujanje podjetništva za leto 2015

14.4.2015

Evropske nagrade za spodbujanje podjetništva se podeljujejo od leta 2006 za odličnost pri spodbujanju podjetništva in malih podjetij na nacionalni, regionalni in lokalni ravni. Od prvega natečaja se je prijavilo več kot 2.500 projektov, ki so skupaj podprli ustanovitev več kot 10.000 novih podjetij.

K sodelovanju so vabljene vse podporne institucije za podjetništvo in inovativnost, ki imajo status nacionalne organizacije, mestne ali krajevne skupnosti, regije in druge skupnosti pa tudi javno-zasebna partnerstva med javnimi organi in podjetniki, izobraževalni programi in poslovne organizacije.

Rok za prijavo podjetniških projektov v Sloveniji je 8. maj 2015, do 10. ure.

PRIJAVNI OBRAZEC >

Cilji nagrad so:

  • prepoznavanje in priznavanje uspešnih dejavnosti ter pobud za spodbujanje podjetništva,
  • predstavitev in delitev primerov najboljših podjetniških politik ter praks,
  • doseganje večje stopnje zavedanja o vlogi podjetništva v družbi,
  • spodbujanje in navdihovanje potencialnih podjetnikov.

V letošnjem letu lahko kandidirate s svojim podjetniškim projektom v šestih kategorijah:

  1. Spodbujanje podjetniškega duha
  2. Naložbe v podjetniška znanja
  3. Izboljšanje poslovnega okolja
  4. Spodbujanje internacionalizacije poslovanja
  5. Podpiranje razvoja okolju prijaznih trgov in učinkovitega gospodarjenja z viri
  6. Odgovorno in odprto podjetništvo

Velika nagrada žirije se lahko podeli v kateri koli kategoriji in bo podeljena najbolj ustvarjalni in navdihujoči zamisli za spodbujanje podjetništva v Evropi.

Izbor najboljših projektov poteka v dveh fazah. V prvi fazi se izvede izbor na nacionalni ravni, šele po dokončanju začetne izbire na nacionalni ravni se udeleženci lahko vključijo v tekmovanje za Evropske nagrade. Ugledna evropska žirija bo izbrala končne zmagovalce, ki bodo razglašeni na podelitvi novembra 2015 v Luxembourgu. Dobitniki evropskih nagrad za spodbujanje podjetništva so razglašeni na podelitvi nagrad na skupščini malih in srednjih podjetij, v času Evropskega tedna podjetništva. Vsi nominiranci iz nacionalnih in evropskih tekmovanj bodo povabljeni, da se udeležijo slovesnosti ob podelitvi nagrad. Na slovesnosti bodo zmagovalci prejeli priznanje za svoja prizadevanja in dobili priložnost, da se predstavijo v panevropskem prostoru.

Prijave se morajo nanašati na obstoječe ali nedavne pobude pri oblikovanju politike, v podjetništvu ali izobraževanju, ter pokazati njihov vpliv na zadevno regijo ali kraj ter pozitiven razvoj v obdobju dveh let. Prijave se morajo nanašati na projekte/ pobude, ki trajajo že vsaj 2 leti in so se pričeli vsaj 2 leti pred objavo tega javnega natečaja - izključitveni pogoj.

Nominiranci s podjetniškimi projekti bodo izbrani na podlagi naslednjih meril:

  • izvirnost in izvedljivost projektov,
  • njihov vpliv na lokalno gospodarstvo,
  • izboljšanje odnosov z lokalnimi zainteresiranimi skupinami,
  • prenosljivost projekta v druge regije v Evropi.

Dodatna pojasnila: Več informacij o Natečaju za evropske nagrade za spodbujanje podjetništva prejmete pri nacionalni kontaktni osebi Tadeja Oberč (Tel: 01 53 09 802, E-pošta: tadeja.oberc@spiritslovenia.si)

Vir: SPIRIT Slovenija, javna agencija

Nazaj