Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Inovacije

Zakaj nekateri izumi in inovacije ne pridejo na trg?

Zakaj nekateri izumi in inovacije ne pridejo na trg?

27.7.2015

Evropska unija prek programov za znanost in raziskave, v finančnem obdobju od leta 2014 do 2020 je to Obzorje 2020, zagotavlja precejšen del sredstev za raziskave, razvoj in inovacije. Žal pa je opaziti, da nekatere nove tehnologije in inovacije, ki so razvite s sredstvi EU in imajo možnost za komercialno proizvodnjo in uporabo, ne pridejo na trg. Zakaj tovrstne inovacije s področja informacijsko-komunikacijske tehnologije ne pridejo na trg, so raziskali izvedenci Skupnega raziskovalnega centra (JRC) pri Evropski komisiji in svoje ugotovitve objavili v poročilu.

POVZETEK POROČILA

Na vsak projekt s področja informacijsko-komunikacijskih tehnologij, ki jih je EU sofinancirala na podlagi 7. OP za znanost in raziskave in Programa za konkurenčnost in inovacije (CIP), so pripravljavci poročila v povprečju našteli v povprečju dva nova ali bistveno izboljšana izdelka oziroma storitvi. Toda potrebnega bi bilo bistveno več napora, da bi jih spravili na trg in tako zagotovili njihovo komercialno uporabo.

Več kot polovica izvajalcev projektov načrtuje komercializacijo svojega izuma oziroma inovacije z izdelavo prototipa, le 30 odstotkov jih namerava izvesti raziskavo trga, izdelavo poslovnega načrta ima predvidenega 27 odstotkov izvajalcev. Da bi povečali možnosti za komercializacijo, izvajalci študije izvajalcem projektov predlagajo, da več pozornosti namenijo poslovnim elementom, zdaj se namreč preveč osredotočajo na tehnološke vidike.

Stiki izvajalcev projektov z zunanjimi akterji, zlasti poslovnimi trenerji ali predstavniki tveganega kapitala, ki bi lahko pomagali pri komercializaciji, so izjema, kar je prav tako treba spremeniti. Izvajalci projektov trdijo, da je financiranje glavna ovira za komercializacijo izumov in inovacij, hkrati pa jih samo 5 do 6 odstotkov za to išče zasebne ali javne vire financiranja.

Celotna študija vam je na voljo tukaj.

Vir: SBRA

Foto: cooldesign/freedigitalphotos.net

Nazaj