Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Opozorilo članom

24.8.2009

V prejšnjem tednu smo bili obveščeni o ponovnem poskusu zavajanja slovenskih podjetij. GZS je objavila naslednje obvestilo.

V zadnjem času veliko naših članov po pošti prejema dopise, ki naj bi ponujali plačljiv dostop do veljavne zakonodaje s komentarjem, preko zaprtih spletnih strani. Dopisom je navadno priložen tudi račun, ki velja kot naročilo za časovno omejeno dostopno kodo za dostop do omenjenih spletnih strani.

Ponudniki v dopisu, proti plačilu na računu navedenega zneska obljubljajo časovno omejeni dostop do veljavne zakonodaje v Republiki s komentarjem.

Z vpisom dostopne kode na spletnih straneh ponudnika, je uporabnik usmerjen do seznama veljavne zakonodaje. S klikom na posamezen zakon pa je uporabnik avtomatično preusmerjen na uradno spletno stran pristojnega ministrstva, kjer so navedeni ustrezni predpisi, s povezavo na Register predpisov republike Slovenije.

Člane opozarjamo, da so skladno s 1. in 11.a členom Zakona o Uradnem listu Republike Slovenije (Ur. l. RS, št. 112/2005 in nasl.), vsi državni predpisi oz. vsa uradna besedila iz zakonodajnega področja brezplačno in javno dostopna vsakomur na spletni strani Uradnega lista Republike Slovenije (http://www.uradni-list.si/) oz. na Registru predpisov Republike Slovenije (http://zakonodaja.gov.si/).

Članom zato svetujemo, da v primeru srečanja s tovrstnimi poslovnimi praksami ravnajo z dodatno mero previdnosti in, da pred plačilom računa skrbno preverijo ponudnika storitev ter dejansko potrebo po plačilu za dostop do ponujenih podatkov.

 

V mesecu juliju smo vas opozarjali...

Ni zastonj kosila - poskus prevare

S strani podjetij in različnih institucij smo bili obveščeni, da so danes s pošto prejeli sumljiv dopis podjetja PS - MOBIL, poslovna in tehnična izvedba pridobitve nepovratnih sredstev EU, d.o.o. Podjetje v dopisu obljublja, da bodo podjetja, ki bodo s prijavo potrdila povpraševanje po sredstvih in izvršila vplačilo sredstev v višini 684,64 EUR, najkasneje 31.08.2009 prejela sredstva v višini med 3.800 in 29.000 EUR.

Opozarjamo vas, da gre pri tem najverjetneje za poskus prevare, zato bodite pri omenjeni zadevi izredno pazljivi in takega računa ne plačujte.

Nazaj