Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Ustanovitev s.p.

Nove omejitve za pridobitev statusa s.p.

Nove omejitve za pridobitev statusa s.p.

8.1.2016

Od 1. 1. 2016 začnejo veljati nove dodatne omejitve zaradi katerih oseba ne bo mogla pridobiti statusa s. p., in sicer obstaja omejitev, če:

  • je oseba objavljena na seznamu davčnih neplačnikov ali nepredlagateljev davčnih obračunov za zadnjih 12 mesecev (do 1. 1. 2016 se preverja samo zadnji objavljeni seznam),
  • so na seznamu davčnih neplačnikov ali nepredlagateljev davčnih obračunov za zadnjih 12 mesecev (do 1. 1. 2016 se preverja samo zadnji objavljeni seznam) objavljene družbe, v katerih ima oseba delež višji od 25%,
  • je bila oseba udeležena z več kot 50 % neposrednim deležem v kapitalu d.o.o., ki je bila v zadnjem letu izbrisana iz sodnega registra brez likvidacije na podlagi Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju,
  • je bila osebi v zadnjih treh letih s pravnomočno odločbo Inšpektorata RS za delo ali FURS dvakrat izrečena globa v zvezi s prekrškom za delo in zaposlovanjem na črno.

Omejitev zaradi pravnomočne obsodbe na kazen zapora zaradi kaznivih dejanj, ki so naštete v 1. točki prvega odstavka 10. a člena ZGD-1, ki že velja, ostane enaka tudi po 1. 1. 2016.

Omejitve iz prvih treh alinej se preverjajo v informacijskem sistemu eVEM, omejitev iz zadnje alineje in omejitev zaradi pravnomočne obsodbe na kazen zapora, pa preverja AJPES pred vpisom s. p. v Poslovni register Slovenije.

Objava prenehanja opravljanja dejavnosti

Hkrati ponovno obveščamo s. p., ki nameravajo prenehati opravljati dejavnosti, da morajo najmanj 15 dni pred prenehanjem opravljanja dejavnosti na spletni strani AJPES objaviti namero o prenehanju. Obvestilo za objavo lahko podjetnik pošlje AJPES prek aplikacije OOPS, po e-pošti na objava.prenehanja@ajpes.si, odda na točki VEM ali prinese osebno ali pošlje po pošti na katerokoli izpostavo AJPES. Obvestilo ne sme vsebovati osebnih podatkov podjetnika (davčna številka, prebivališče…), mora pa vsebovati podatek o datumu prenehanja opravljanja dejavnosti.

Znižani prispevki za prvo ustanovitev s. p. tudi v novem letu

Tudi v prihodnjem letu pa bo mogoče še vedno uveljavljati znižano plačilo prispevkov za prvo ustanovitev s. p. v prvem in drugem letu poslovanja. Prvo leto poslovanja bodo prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za samostojnega podjetnika nižji za polovico, drugo leto pa za 30 odstotkov.

Več o tem >

Vir: AJPES, DATA

 

 

Nazaj