Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Srečanje županov in gospodarstvenikov z evropsko komisarko za promet, Violeto Bulc

Srečanje županov in gospodarstvenikov z evropsko komisarko za promet, Violeto Bulc

18.1.2016

Evropska komisarka za promet je v Trebnjem spodbujala župane in direktorje podjetij k tesnejšemu povezovanju v Sloveniji in v Evropi in jih pozvala k  bolj smelim korakom na področju razvojnih projektov. Udeležence je navdušila s konkretnimi odgovori na zastavljena vprašanja.

V petek, 15.1.2016, so v Trebnjem v organizaciji Občine Trebnje in Lions Kluba Trebnje gostili evropsko komisarko za promet, mag. Violeto Bulc. Srečanja se je udeležilo preko sto udeležencev, med njimi številni župani iz dolenjske in osrednjeslovenske regije in direktorji podjetij, ki so jih zanimali novi razvojni projekti na področju prometa in širše. Na srečanje so prišli tudi osnovnošolci Osnovne šole Trebnje, ki jo je obiskovala tudi sedanja evropska komisarka za promet. Poklonili so ji inovativen koledar za leto 2016 v 12 različnih jezikih z naslovom SMO – Strpni Medsebojni Odnosi,  ki so ga izdelali sami. Na ta način so prikazali, kako se inovativna ideja realizira v praksi.

Violeta Bulc je udeležence pozvala k bolj aktivnemu udejstvovanju na področju razvojnih projektov. Poudarila je, da Slovenci premalo izkoriščamo možnosti, ki se nam ponujajo preko različnih razpisov evropskih projektov. Prometni resor ima v naslednjih letih velike načrte in tudi veliko sredstev za realizacijo razvojnih planov. Na področju prometa se že odvijajo pomembni projekti, v bodoče pa so planirani številni novi razvojni projekti praktično na vseh segmentih prometa. Velik poudarek bo dan digitalizaciji prometa in povezovanju prometnih tokov. Izdelana je tudi nova strategija letalskega prometa, ki prinaša nove priložnosti. Komisarka je konkretno navedla mnoge projekte, v katere se lahko vključimo tudi Slovenci.

Na srečanju sta s konkretnimi informacijami sodelovala tudi Franc Matjaž Zupančič, državni sekretar Službe vlade za razvoj in kohezijsko politiko in Ulla Hudina, namestnica vodje Predstavništva evropske komisije v Sloveniji, ki sta govorila o pametni specializaciji, naložbenem načrtu in drugih konkretnih aktualnih projektih, ki se pripravljajo s strani EU.

Evropa je izziv in priložnost!

V Sloveniji še vedno obstaja preveč »evroskeptikov« in ljudje premalo razmišljajo o prednostih vključenosti v članstvo EU. Na stari celini že 71 let vlada mir, kar prej ni bilo zabeleženo nikjer, v vsej zgodovini obstoja. Poleg tega imamo izjemne priložnosti razvoja in napredka. Evropa je najnaprednejša družba in skupnost na svetu – v svetovnem merilu zbere 55% vseh sredstev za socialne namene. Evropa ima 500 milijonov prebivalcev, ki so najzahtevnejši potrošniki in Slovenci moramo hitro razmisliti, kaj jim lahko ponudimo, tako na področju storitev kot tudi na področju izdelkov. Evropa je naša širša domovina in predvsem mladim moramo dati priložnost, da jo spoznajo in se naučijo sprejemati izzive na globalnem trgu. Naša edina priložnost za razvoj blaginje in nacionalne identitete je Evropa. Zato bodimo optimistični inovativni in izkoristimo vse priložnosti, ki so pred nami, kritike in skeptike pa pustimo ob strani, naj se ukvarjajo sami s seboj.

Dokumenti, publikacije, zloženke

Kabinet evropske komisarke je posebej za to priložnost pripravil dokument:

Na spodnjih povezavh pa lahko dobite publikacije in zloženke Predstavništva EK v Sloveniji v zvezi s financiranjem in aktualnimi programi EU (dostopno tudi na: http://bookshop.europa.eu/sl/home/).

 

Vir: Občina trebnje

Foto: European Commission

Nazaj