Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Prenovljena Uredba o znamki Skupnosti prinaša pomembne spremembe in novosti

Prenovljena Uredba o znamki Skupnosti prinaša pomembne spremembe in novosti

25.1.2016

Uredba o spremembi Uredbe o znamki Skupnosti1 bo stopila v veljavo tri mesece od njene objave v uradnem listu Evropske unije (EU) z dne 23. decembra 2015.

Pravice iz registrirane znamke Skupnosti veljajo na ozemlju celotne EU, zaradi česar spremembe zadevajo tudi slovensko gospodarstvo oziroma vse deležnike, ki svoje izdelke ali storitve ob njihovi uporabi označujejo z blagovno znamko.

Ključne spremembe, ki izhajajo iz prenovljenega akta:

  • znižanje in sprememba strukture (''one class fee system'') nekaterih pristojbin za znamko Skupnosti
  • ukinitev možnosti registracije znamke Skupnosti prek nacionalnih uradov za intelektualne lastnine
  • razširitev absolutnih razlogov za zavrnitev znamke Skupnosti, ki po novem vključujejo tudi zaščitene tradicionalne izraze za vina in zajamčene tradicionalne posebnosti
  • razširitev relativnih razlogov za zavrnitev, ki po novem vključujejo tudi označbe porekla in geografske označbe
  • ukinitev obveznosti grafičnega prikaza znamke za registracijo znamke Skupnosti
  • bolj natančna opredelitev zahtevane preciznosti pri določanju obsega zaščite znamke Skupnosti (klasifikacija blaga in storitev) v skladu s sodno prakso
  • razširitev varstva na uporabo znamke v imenu firme
  • uvedba možnosti za pridobitev certifikacijske znamke Skupnosti
  • sprememba imena urada – Urad za usklajevanje na notranjem trgu (znamke in modeli) – OHIM (Office for Harmonisation in the Internal Market) se bo preimenoval v Urad EU za intelektualno lastnino (European Union Intellectual Property Office), znamka Skupnosti pa v znamko Evropske unije oz. znamko EU (European Union trade mark oz. EU trade mark)
  • določitev pravnih podlag za uvedbo Centra za mediacijo in sodelovanja OHIM z drugimi nacionalnimi uradi
  • prilagoditev terminologije in nekatere spremembe v načinu vodenja OHIM (prilagoditve v skladu s politiko vodenja decentraliziranih agencij EU).

V paketu sprejetih zakonodajnih sprememb, ki začnejo veljati 23. marca 2016, je tudi prenovljena Direktiva o blagovni znamki2. Slednja določa pravni okvir EU za obstoječe nacionalne ureditve držav članic EU, ki bodo morale tako svojo nacionalno zakonodajo prilagoditi v roku treh let od sprejetja prenovljene direktive, natančneje do 15. januarja 2019.

V celoti objavljeni noveli sta dostopni na povezavah:

______

Opombe:

1 Uredba (EU) 2015/2424 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 16. decembra 2015 o spremembi Uredbe Sveta (ES) št. 207/2009 o blagovni znamki Skupnosti ter Uredbe Komisije (ES) št. 2868/95 za izvedbo Uredbe Sveta (ES) št. 40/94 o znamki Skupnosti in razveljavitvi Uredbe Komisije (ES) št. 2869/95 o pristojbinah, ki se plačujejo Uradu za harmonizacijo notranjega trga (blagovne znamke in modeli)

2 Direktiva (EU) 2015/2436 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 16. decembra 2015 o približevanju zakonodaje držav članic v zvezi z blagovnimi znamkami (prenovitev)

 

Vir: Urad RS za intelektualno lastnino

Nazaj