Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Gazela 2016

Dolenjsko-posavska gazela 2016 je podjetje REM, d. o. o.

Dolenjsko-posavska gazela 2016 je podjetje REM, d. o. o.

29.9.2016 19:00:00 - Ljubljana, 29. 9. 2016 – Družba Dnevnik, d. d., je na današnji slovesni razglasitvi v Šolskem centru Novo mesto izbrala četrtega finalista v izboru Slovenska gazela 2016. Dr. Sabina Koleša, generalna direktorica direktorata za podjetništvo, konkurenčnost in tehnologijo, je podelila priznanje dolensko-posavski gazeli 2016 – trebanjskemu podjetju REM. Podjetje, ki ga vodi Igor Kastelic, je specializirano za bivalne kontejnerje, mobilne hiške in modularne enote.

Med nominiranimi podjetji sta bili tudi AMPLEXOR Adriatic in Iskra PIO. Podjetje AMPLEXOR Adriatic, ki se ukvarja z rešitvami za upravljanje dokumentov in procesov v elektronski obliki predvsem za farmacevtsko industrijo, od leta 2011 vodi Elvis Paćelat. Lansko leto je sklenil s 6,5 milijona evrov prometa od prodaje, kar je 16-odstotna rast glede na leto prej, ko je ustvaril 5,67 milijona evrov. Podjetje ima zelo visok kazalnik verjetnosti preživetja, saj znaša kar 99 (največ je 100) (več o podjetju). Iskra PIO ima sedež v Šentjerneju. Podjetje, ki ga vodi Andraž Rumpret, je specializirano za čiste prostore in naprave brez prašnih delcev. Njihova temeljna izdelka sta ultrazvočni namizni čistilnik in laminirana zaščitna komora. Izvozijo dobro polovico izdelkov. Lansko leto je podjetje ustvarilo kar 9,2 milijona evrov prihodkov, zaposlovalo je 92 ljudi, kazalnik verjetnosti preživetja pa znaša kar 95 (več o podjetju). 

Letošnji četrti izbor je gostil Šolski center Novo mesto, ki je s skoraj pet tisoč dijaki, študenti in slušatelji izobraževanja za odrasle največji v Sloveniji. Vodi ga direktor Štefan David, ki dosledno sledi novostim in tesno sodeluje z lokalnim in širšim gospodarstvom (več o ŠCNM).

Kratka predstavitev četrtega finalista – REM, d. o. o.

Trebanjski REM je bil dolenjsko-posavska gazela doslej že dvakrat, v letih 2007 in 2008, ko je bil prepoznan za bronasto gazelo. Podjetje, ki ga vodi Igor Kastelic, je specializirano za bivalne kontejnerje, mobilne hiške in modularne enote. V zadnjem leto veliko energije namenjajo zaposlenim, saj so sredi leta skoraj podvojili proizvodne zmogljivosti in zato pospešeno zaposlovali. Naročnikom zagotavljajo storitev od ideje do ključa. Tretjina izdelkov je javnih objektov, kot so šole, vrtci, nastanitvene zmogljivosti, tretjina jih gre v zasebni sektor, tretjina pa so najemniški kontejnerji. Podjetje je v lanskem letu z 225 sodelavci ustvarilo 30,2 milijona evrov skupnih prihodkov, za letos pa spet napovedujejo 20-odstotno rast in več kot 240 redno zaposlenih sodelavcev ter okoli 20 agencijskih delavcev. Podjetje okoli 80 odstotkov izdelkov in storitev proda v tujino. Letos so v agenciji za raziskave in razvoj registrirali svojo raziskovalno skupino. Svojo konkurenčno prednost vidijo v kompleksnosti rešitev; v primerjavi s konkurenco imajo večje število inženirjev na število izdelanih enot. Čez dve leti bodo najverjetneje že zelo dobro pripravljeni na gradnjo ničenergijskih javnih stavb, kar je v skladu z zahtevo EU. Tovrstno gradnjo že lahko zagotavljajo (več o podjetju).

Utemeljitev metodološke komisije: dolenjsko-posavska regija 2016, REM, d. o. o.

»'Za nas ni odgovora ne,' konkurenčnost gazele pojasnjuje direktor podjetja REM Igor Kastelic. Podjetje, specializirano za izdelavo bivalnikov, kupcem ponuja storitev in izdelek od ideje do ključa v roke.

Četudi je okusil breme krize, je REM po zahtevnih letih, ko se jim je prodaja razpolovila, krmilo ponovno usmeril v rast. V petih letih, od 2010 do 2015, so prodajo povečali za 2,5-krat, z 11,6 na 29,6 milijona evrov. Pri tem so dodano vrednost več kot podvojili – v letu 2015 je znašala 51.256 evrov na zaposlenega. Od podjetja, ki je v letu 2003 zaposlovalo 27 ljudi, so se razvili v kolektiv z 235 zaposlenimi. Tretjino proizvodnje predstavljajo javni objekti, tretjino zasebni sektor in tretjino najemniški kontejnerji. Podjetje se uspešno internacionalizira, poslujejo predvsem v Nemčiji, Avstriji in Švici.

DNK inovativnosti, vtkan v kulturo podjetja, je plod nenehnega spraševanja: kaj lahko naredimo drugače, bolje, hitreje, z manj stroški. V podjetju pospešeno krepijo razvojni oddelek, spomladi so na agenciji za raziskave in razvoj registrirali svojo razvojno skupino. Velik pomen dajejo inženirskemu kadru: po ocenah ima podjetje večje število inženirjev na število izdelanih enot kot konkurenca. Zato so sposobni izdelave kompleksnejših modularnih enot. Svojo konkurenčno prednost želijo obdržati tudi s storitvijo na trgu ničenergijskih javnih stavb, kar je v skladu z zahtevo Evropske unije.

Družbo REM, ki jo odlikuje odlična bonitetna ocena A1++, je metodološka komisija izbrala za gazelo dolenjsko-posavske regije 2016.«

Nekaj podatkov o regiji

Analiza poslovanja stotih najhitreje rastočih podjetij regije po indeksu rasti prodaje med letoma 2010 in 2015 kaže, da so v tem času na novo odprli 1723 delovnih mest in njihovo število povečali za 80 odstotkov. Tudi regijsko gospodarstvo je dodatno zaposlovalo, saj so odprli 935 delovnih mest, kar pomeni triodstotno rast. Rast prodaje pri gazelah je 194-odstotna, za 26 odstotkov pa jo je povečalo tudi regijsko gospodarstvo.

Nekoliko bolj so gazele in regija zadržane pri rasti dodane vrednosti, saj se je ta pri gazelah povečala za 143 odstotkov. Gazele še naprej ostajajo zanesljive, saj kazalnik verjetnosti preživetja, ki znaša 82 (največ 100), ohranjajo na enaki ravni kot lani. Dolenjsko-posavska regija je imela od leta 2001 dve zlati gazeli, leta 2004 je to postalo podjetje Keko Varicon, šest let pozneje pa Krka. Srebrne gazele so postala podjetja L-tek elektronika, SEP (leta 2003) in Eurotek, bronaste gazele pa Cablex Plastik, SEP (leta 2005) in Adria Mobil (več o regiji). 

Sklepna prireditev Slovenska gazela 2016 bo v sredo, 19. oktobra, v Cankarjevem domu v Ljubljani. Podrobnejše informacije o projektu Gazela 2016 so objavljene na spletni strani www.gazela.com.

Vabimo vas, da se nam pridružite!

 

Vir: Dnevnik 

Nazaj