Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Odgovorno ravnanje z odpadki

Imate odpadno embalažo, pa ne veste kam z njo? Na tržnico!

Imate odpadno embalažo, pa ne veste kam z njo? Na tržnico!

25.8.2017

 

V četrtek, 24. avgusta 2017, je Komunala Novo mesto v svojih prostorih gostila predstavitev rezultatov projekta Platforma e-Simbioze, ki je potekal v sklopu operacije Po kreativni poti do znanja 2016/17 in sta ga sofinancirali Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Projekt je vodila Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu (FIŠ), pri njem pa sta sodelovala tudi Komunala Novo mesto in Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto. Posebej je treba omeniti in pohvaliti tudi aktivno sodelovanje šestih študentov FIŠ, ki so v sklopu projekta nabirali dragocena nova znanja in izkušnje.

Na dogodku, ki sta se ga med drugim udeležila tudi direktor novomeške Komunale Gregor Klemenčič in dekan Fakultete za informacijske študije prof. dr. Dejan Jelovac, je bila predstavljena spletna platforma, ki je nastala v sklopu omenjenega projekta. To je Platforma e-Simbioze, trenutno edina v Sloveniji, ki na enem mestu predstavlja ponudbo in povpraševanje po odpadnih virih in spremljajočih storitvah, slovenska podjetja pa se lahko nanjo brezplačno registrirajo in jo uporabljajo.

Povezovanje med ponudniki in uporabniki odpadnih virov

»Industrijska simbioza predstavlja tok odpadnih virov. Začne se pri podjetju, ki odpadnih virov, nastalih pri njegovi dejavnosti, ne potrebuje več, konča pa pri podjetju, ki lahko te odpadne vire uporabi kot vhodno surovino. Lahko je prisotna tako na lokalni, regionalni kot tudi na nacionalni ali mednarodni ravni,« je ob predstavitvi povedala raziskovalka in asistentka Urška Fric, ki je po poteku projekta prevzela vlogo vodje spletne platforme.

Platforma e-Simbioze je v dobrih dveh tednih delovanja že vzbudila zanimanje različnih podjetij. »Zelo smo veseli, da je v tako kratkem času delovanja platforme že prišlo do prvega snovanja sodelovanja, saj sta dve podjetji že na poti do sinergije pri izmenjavi odpadnih virov,« je ob tem povedala Urška Fric, ki je še pojasnila, da se na platformi trenutno nahaja okoli 40 ponudb različnih odpadnih virov, pa tudi približno 10 povpraševanj po določenih odpadnih virih. »Izjemnega pomena je, da je to prva tako imenovana razvita aplikacija oz. platforma e-simbioze v Sloveniji, medtem ko imajo mnoge evropske države že razvito eno ali več tovrstnih platform. S tega vidika je rezultat našega projekta izjemnega pomena,« je še dodala.

S tem se strinja tudi Simon Štukelj z novomeške Komunale, sicer delovni mentor pri projektu. »Gre za izdelek, na katerega so uporabniki dobesedno čakali. Na današnji predstavitvi smo videli, da je 52 odstotkov podjetij, ki smo jih vključili v analizo, že izvajalo določena sodelovanja v tej smeri, torej da določene simbioze že obstajajo. Ta spletna platforma pa je bila kot naročena, kajti tako rekoč takoj ob umestitvi in zagonu platforme se je kar nekaj podjetij nanjo že registriralo in jo začelo uporabljati,« je povedal Štukelj.

Ilustrativen primer uspešnega medsektorskega partnerstva

»E-simbioza je en ilustrativen primer uspešnega medsektorskega partnerstva med organizacijami, ki prihajajo iz različnih sektorjev in različnih področij delovanja. Skupaj so identificirali nek problem, skupaj vložili svoje vire v rešitev in jo tudi v zelo kratkem času pripeljali do konca,« pa je povedala Tina Cigler z Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, sicer tudi regionalnega stičišča nevladnih organizacij jugovzhodne Slovenije.

Sodelujoči pri pet mesecev trajajočem projektu so si najprej postavili cilj identificirati ponudnike, posrednike in povpraševalce po odpadnih virih po seznamu oseb Agencije Republike Slovenije za Okolje, ki v Sloveniji ravnajo z odpadki. Drugi cilj je predstavljal ugotovitev prisotnosti industrijske simbioze in s tem posledično delovanje industrijsko simbiotskih omrežij. Nadalje so identificirali sodelovanje med sodelujočimi ponudniki in povpraševalci, v kontekstu delovanja in obstoja industrijsko simbiotskega omrežja, jedro raziskave pa je predstavljalo oblikovanje in postavitev osnutka spletnega orodja Platforma e-Simbioza, ki predstavlja posredniško mesto, prek katerega lahko vzpostavijo sodelovanje ponudniki, posredniki in povpraševalci po odpadnih virih.

 

Vir: FIŠ

Nazaj